www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ХРАНА ЗА ЗДРАВО СЪРЦЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

 

- Препоръчително е да ядете плодове и зеленчуци с наситени цветове като спанака, морковите, прасковити, малините, къпините. Установено е, че те са с по-високо съдържание на витамини и минерали, отколкото например се съдържат в “по-безцветните” като картофи и царевица. Когато няма пресни плодове или зеленчуци, използвайте замразени или стерилизирани във вода без добавена сол, захар или транс мазнини. Добро решение за овкусяване на салатата вместо със сол и олио са изцедени цитрусови плодове, ароматизирани оцети или билки и подправки.
-Нерафинираните пълнозърнести храни като пшеница, овесена каша, кафяв или див ориз, пуканки, съдържат фибри, които помагат да се понижи нивото на холестерол в кръвта. Те дават и усещане за ситост, което позволява да се контролират килограмите.
- От морските дарове препоръчителни са скаридите, омарите и раците, защото те са с ниско съдържание на наситени мазнини. В риби като акулата обаче има повече живак. Затова децата, бременните и кърмачките трябва да ограничат консумацията. А за бялата риба не се препоръчват повече от 180 грама седмично.
- В ястията е добре да се приготвят с филе, контрафиле или бифтек. Ограничете консумацията на субпродукти като дроб, воденички и чревца, тъй като съдържат по-голямо количество холестерол. Същото важи и за маринованите птичи меса. Изход е, ако се приготвят с лимонов сок и безсолен бульон.
- Ако се храните в ресторант, най-добре е да си поръчвате печени ястия, и то в стандартни, а не големи порции. Спрете се на червени сосове вместо на сметанови, избягвайте лазаня и равиоли, защото са приготвени с много мазнина.

 

 

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 128 посетителя в сайта