www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЗАГУБА НА ТЕГЛО БЕЗ ДИЕТА

(2 votes, average 3.00 out of 5)

 

 

 

 

Какви са причините за загуба на тегло, когато човек не е на диета?

Вероятни причини:

-Непълноценно хранене

-Повишена нужда от хранителни вещества

-Нарушено поемане на хранителни вещества

-Нарушено усвояване на хранителните вещества ~~ Психически заболявания

-Ракови заболявания

-Непьлноценно хранене

Поради различни причини хората предприемат промяна в хранителните си навици. Ако храната не е балансирана, например при суровоядство, теглото намалява. В суровите зеленчуци и плодове се съдържат малко белтъчини. Такива има в бобовите растения като соята, но поради съдържащите се в тях отровни лектини те не могат да се ядат сурови. Токсините се разграждат топлинно. При суровоядство тялото е принудено да посегне към белтъчните си запаси, тоест мускулите.

Препоръка: Яжте соево мляко, тофу или кисело мляко и ги допълвайте с препарати, съдържащи мултивитамини и минерали.

Повишена потребност от хранителни вещества

-Хиперфункция (увеличена функция) на щитовидната жлеза: Тъй като при повишена функция на щитовидната жлеза обмяната на веществата се ускорява, изгарят повече калории. Наред със загубата на тегло типични признаци са безпокойство, леко треперене на ръцете и смущения нa съня.

-Глисти: Глистите живеят в червата и се хранят от хранителните вещества, които постъпват в тях. Тези досадни "сътрапезници" са причина за значително отслабв­не въпреки обилното хранене.

- Ранна бременност: При някои жени в първите единдва месеца от бременността въпреки увеличеното поемане на храна се стига до загуба на тегло поради адапирането на организма към бременността.

-Захарна болест: При детския захарен диабет (ювенилен диабет, детска захарна болест; болните се нуждаят от инсулин) особено характерна е силната жажда и загубата на тегло. Причина: задстомашната жлеза (панкреас) не произвежда хормона инсулин.

-Адисонова болест (хронична надбъбречна недостатъчност): Това хормонално смущение се характеризира с необичайно потъмняване на кожата без въздействието на слънчеви лъчи. Ако е съчетано с умора и загуба на тегло, причината може да е недостатъчна продукция на кортизол в кората на надбъбречните жлези. Това води до нарушение в обмяната на захарта, мазнините и белтъчините и до загуба на тегло.

-Цьолиакия (глутенова ентеропатия): Обикновено това заболяване се дължи на неоткрита алергия към свързващия белтък глутен в пшеницата. Когато алергията не се забележи в продължение на години, се стига до хронично възпаление на лигавицата на тънкото черво, чиято повърхност намалява поради образуването на белези. Последствието е нарушено поемане на микроелементи като витамини и минерали и пациентът отслабва. Често пъти цъолиакията остава скрита, тъй като болният често има само леки стомашни оплаквания като газове, което погрешно се диагностицира като "colon irritable".

-Болест на Крон и улцерозен колит: Тези хронични възпаления на тънкото и дебелото черво водят до тежки диарии както и до нарушено всмукване на хранителни вещества. Теглото намалява.

-Заболяване на черния дроб и панкреаса: При образуване на недостатъчно количество храносмилателни ензими и жлъчен сок се нарушава поемането на хранителни вещества, като едно от последствията е загуба на тегло.

-Разстройство: При хронично разстройство храната не може да се усвоява оптимално поради ускореното й преминаване през червата. Наблюдава се загуба на електролити (минерали и микроелементи), която наред с обезводняването при продължителна диария представлява опасност. Психически заболявания

-Някои психически смущения се отразяват върху поемането на храна. Те се изразяват или в нарушено поемане на храна (анорексия) или в повръщане на погълнатото количество (булимия). Хората в потиснато състояние на духа също са склонни да се хранят твърде малко.

-Ракови заболявания

Причината за необяснима загуба на тегло трябва да се потърси незабавно, тъй като тя може да е изтощителна ракова заболяване. Обобщение

Всяка загуба на тегло без guema трябва да бъде консултирана със специалист.

 

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 110 посетителя в сайта