www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАК ДА СЕ СПАСИМ ОТ ПРОЛЕТНАТА УМОРА?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Първото правило, за да се почувствате добре в “собствената си кожа” по време на пролетната умора, е да давате на организма достатъчно течности. А това означава - пийте по 2-3 л вода на ден (за децата е необходимо половината от това количество). Водата ще ви даде необходимата енергия, за да се чувствате свежи. Тя пълни клетките на организма ви, помага за изхвърлянето на солта и вредните вещества от тялото.

Полезни и с пречистващ ефект са и билковите чайове - най-освежаващ е този от мента, който можете да подправите с лимон.

Пролетта е чудесен период за консумацията на повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Те се усвояват лесно от организма и са нискокалорични. Зеленчуците е добре да се приемат сурови - най-добре на салата. Много енергия дават и суровите ядки - те хранят не само тялото, но и мозъка, така че ще победите не само физическата, но и психическата умора.

Закускатави сутрин е добре да включва чаша прясно мляко, обезмаслен кашкавал, препечена филийка пълнозърнест хляб. Към 10 ч можете да хапнете 1-2 банана. В обедното меню нека присъстват риба и пилешко месо, както и свежи зеленчуци. И в никакъв случай не преяждайте на вечеря-за препоръчване е след 19 ч въобще да не се храните. Но преди това може да хапнете голяма порция зеленчуци и парче нетлъсто месо. Голямото количество храна води до лош сън, което само ще увеличи отпадналостта ви на другата сутрин. При правилно организирано хранене ще набавите необходимите витамини в организма си.

Пролетната умора продължава около 2-3 седмици. Сред най-характерните й симптоми са отпадналост, липса на желание за работа, лесно отпадане, потиснатост, депресия, сънливост, чувствителност към промените във времето, главоболие, болки в гърба.

Според някои специалисти вината е в затоплянето навън. Според други - като отворим прозорците напролет, мозъкът ни получава огромно количество кислород, което го “обърква”. Трети смятат, че причината за това състояние е в изтощението ни от грипове и простуди през зимата.

 

 

 

 

trud.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1125 посетителя в сайта