www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЗАСИЛВА ЛИ СЕ ОТСЛАБВАНЕТО ПРИ СПИРАНЕ НА СОЛТА?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

 

Как влияе солта на отслабването?

Отдавна солта е заклеймена като една от трите бели отрови наред с бялото брашно и бялата захар, разказва д-р Людмила Емилова, пред 24chasa.bg. Обвинена е като причина за кризите от високо кръвно налягане и оттам - на остри миокардни инфаркти и мозъчни инсулти. Счита се, че има неблагоприятно въздействие върху фините структури на бъбреците, върху стените на артериите и т.н.

В последните години бяха направени няколко проучвания, които се опитаха да свалят солта от подсъдимата скамейка. Според американско изследване, обхванало почти 6500 души, няма сериозни доказателства, че намаляването на солта в храната ще понижи опасността от сърдечно заболяване или преждевременна смърт. Същото твърдят и група британски учени. Друго проучване показва, че хората, които имат ежедневно големи физически натоварвания, не са изложени на риск от повишено кръвно налягане, дори и да приемат до 10 пъти повече сол от нормата. А нормата е около 2,3 грама дневно за здравите, а за пациенти с високо кръвно налягане, бъбречно заболяване и диабет - до 1,5 грама на ден.

Какво трябва да знаем за солта?

Важно е и каква сол употребяваме. Рафинираната съдържа 95 до 98% натриев хлорид. Освен това тя се загрява до висока температура, прибавят й се допълнителни вещества, за да не се слепва. За разлика от нея морската и хималайската сол съдържат около 85% натриев хлорид и най-важното - над 80 микроелемента и различни полезни минерали. След всичко казано какво да правим всъщност?

Да използваме ли сол?

За никого не е тайна, че когато хапнем обилно и соленото преобладава, на сутринта имаме отоци около очите и глезените, а най-лошото е, че сме вдигнали няколко килограма.

Моята практика от вече почти 20-години с над 40 000 пациенти, прилагащи плодолечението, показва: Тези, които при постъпването си при нас имат високо кръвно налягане и/или силно изразени отоци по цялото тяло, в първите 10-12, а понякога и до 20-ия ден отделят големи количества течности (установено с импедансметрия). Рекордът е 20 килограма за 10 дни при пациент от Добрич. В същото време кръвното налягане се нормализира, затова и постепенно намаляваме лекарствата им, а от отоците няма и следа.

Това е ефектът от липсата на сол в храната им през тези дни. След това - при захранването много бавно и постепенно включваме солта. В противен случай отоците се появяват още на следващата сутрин.

Затова моето мнение е, че количеството сол, приемано с храната, трябва да е индивидуално - според поносимостта на организма, теглото, здравословното състояние и физическата активност.

 

 

 

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1216 посетителя в сайта