www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ОЧИСТВАНЕ НА ЧЕРВАТА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

 

Как става очистване на червата?

При  здравите организми очистването на червата става автоматически и всекидневно и не изисква регулира­не. Но днес на практика всеки втори възрастен човек (както мъжете, така и жените) страда от запек. Ако не ходите всеки ден по голяма нужда, облекчавате се с големи усилия и изпражненията ви представляват твърди буци, организмът ви се нуждае от помощ.

По-пълното очистване на червата може да се сти­мулира с храненето, със специални упражнения, ле­карства или билкови отвари, а също и с помощта на клизми. Трябва да отбележим, че последното средст­во трябва да се използва само в краен случай, тъй като то действа разрушително на микрофлората на червата и може да доведе до дисбактериоза.

Кои са продуктите, помагащи за очистване на червата

Запекът обикновено се появява поради една от след­ните причини: или имате прекалено лениви черва (слабата перисталтика не е достатъчна да прокара храната до естествения й изход), или храната, която ядете, е прекалено бедна на влакна и течности и затова е труд­но транспортируема. За да се преборите със запека чрез специално хранене, трябва така да коригирате меню­то си, така че то едновременно да реши горните два основни проблема.

Колко пъти на ден пиете вода и безалкохолни на­питки?

Знаете ли, че общият обем на течности, които човек пие на ден, не трябва да е по-малко от 2 литра? Освен това, ако страдате от запек и на фона му се про­явява рефлукс, трябва да изключите газираните напитки, особено подсладените, бирата и силното кафе.

Трябва да ги замените с минерална вода, айран, или с чай от чаена гъба. Между другото, последната напит­ка е много богата на необходимите за организма ни микроелементи и витамини.

А сега да се върнем на хранителния режим против запек. Освен с течности, ние трябва да обога­тим менюто си и с храни, богати на целулоза. Това са пресните плодове и зеленчуци, орехите, булгурът, три­ците. Най-много влакна има в сварените бобови рас­тения, сушените сини сливи, смокините, сушените фурми, царевицата, овесения булгур, крушите и оре­хите.

 

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1097 посетителя в сайта