www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАК ДА СЕ ХРАНИМ В ЖЕГИТЕ?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Щипка сол разхлажда

Солта може да ни бъде и приятел. Ако я сложите  в напитките може да ви спаси от жегата. Малко натриев хлорид, прибавен към водата, доматения сок или айряна, освежава и предпазва от падане на кръвното налягане. Това заяви проф. Донка Байкова, завеждащ катедра "Превантивна медицина" във факултет "Обществено здраве" на Медицински университет - София.

"Една щипка сол е достатъчна да ни върне тонуса и да ни предпази от смущение на сърдечната дейност. Проучване показва, че доматеният сок с малко сол е най-подходящата напитка за хора, които работят при много висока температура", обяснява проф. Байкова. Така ще се предпазим от дехидратиране, тъй като солта задържа течностите в тялото. През лятото губим много повече течности, като според възрастта ни те са между 50 и 70% от телесната маса.

Колко вода да пием?

Питейната вода е най-важната напитка в жегите. По-добре обаче е тя да бъде бутилирана, а не от чешмата, тъй като тръбите оказват влияние върху нейния състав. "На всеки килограм телесна маса трябва да приемаме по 30 милилитра течности. През лятото трябва да се пие поне 2,5 литра, а дори и 3 литра вода. Когато не се приемат течности, се появява чувство на отпадналост", обясни проф. Байкова.

Проблемът обаче е, че хората нямат навици да пият вода, а го правят, когато "настъпи" жаждата, която е знак за дехидратация. Затова на всеки час трябва да се стремим да пием по чаша, чаша и половина вода.

Подходящи са и слабоминерализирани води, тъй като те щадят бъбреците и жлъчката. Такива са водите от изворите във и около София - със съдържание на минерали от 50 до 100 милиграма на литър.

Топлият чай пази от горещината

Топлите чайове са другата напитка, която пази тялото от жегата. В арабските страни те са най-разпространеното питие през лятото. "Леко затоплените чайове са подходящи, тъй като тялото се загрява, т.е. изравнява се температурата на тялото и околната среда. Така се спират загубите на вода. Няма нищо по-хубаво от българските чайове - билкови и освежаващи. И зеленият, и черният чай тонизират, но българските билкови напитки са най-полезни", допълни проф. Байкова. Според нея проблем е, че през лятото хората не пият чайове от мента, маточина, липа, лайка... А с малко мед и лимон те се превръщат в еликсир и за мозъка, и за сърцето.

В слънцето и жегата не са подходящи много студените, газираните и много сладките напитки. Изключение прави само ошавът. "Вероятно хората се изкушават да приемат студени напитки, но не трябва. Те може да блокират отделителната система и да се стигне до топлинен удар и гърч", съветва проф. Байкова.

През лятото не е подходящо да се пие и много кафе. Когато го приема, човек трябва да е на хладно. "Кафето има диуретичен ефект и извлича водата от тялото. Затова трябва да се поднася с чаша вода както в Италия и Франция", съветва още диетоложката. 
Макар че именно през лятото хората ходят на почивка и искат да се повеселят, хубаво е да внимават с алкохола. Той също "изстисква" водата от клетките. Особено твърдият алкохол. Най-подходящи са коктейлите и виното - розе и бяло. Но задължително да е разредено и с много вода", съветва професорката. Другата препоръка е винаги да се пие с мезе.

Концентратите затоплят и водят до изчервяване и дехидратиране. Процесът на опиянение настъпва много по-бързо през лятото и така излагаме на риск функцията на сърдечно-съдовата система. "На плажа не трябва да се пие алкохол, защото се увеличава рискът от сърдечно-съдови проблеми, в т.ч. инфаркти и инсулти. Ако се пие нещо, то може да е най-много бира", съветва проф. Байкова. И да се спазва правилото да не се влиза в морето след употреба на алкохол.

Какво да хапваме, за да не ни е топло?

През лятото течности могат да се набавят и чрез храната. Най-подходящи за тази цел, а и за леко хапване, са тараторът, боршът и гаспачото. Тези супи поддържат тонуса, а тараторът помага за нормализиране на кръвното налягане.

"Българите имаме сезонен модел на хранене. През пролетта и лятото естествено губим апетит към мазните храни и месата", каза проф. Байкова. И също съветва да се избягва месото, а в краен случай да се ядат само пилешко и риба. Причината е, че разграждането на месото отнема най-дълго време и в жегата може да ни прилошее.
Най-подходящата манджа за лятото е мишмашът - червен или пък зелен. От жегата най-добре спасява киселото мляко. "На плажа е най-добре да изядете една краставица и едно кисело мляко. Те веднага ще ви освежат. Задължително е да имате измити няколко плода - кайсии, праскови или череши", съветва Байкова. И препоръчва 2-3 часа след хранене да не се влиза в морето.

 

 

 

 

 

trud.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 105 посетителя в сайта