www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

В КОЯ ВЪЗРАСТ ЧОВЕК РИСКУВА ДА НАТРУПА КИЛОГРАМИ?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Обмяната на веществата се забавя с възрастта и ако на 50-60 години ядете колкото на 20-30, то задължително ще напълнеете. Голямо значение има и намаляването на физическата активност при напредване на възрастта. Това се обяснява с факта, че заради заболяванията си, появяващи се с годините, пълните хора не могат да спортуват активно. Друг важен фактор, който подпомага развитието на затлъстяване при повечето по-възрастни, е влошаването на работата на щитовидната жлеза вследствие на възрастовата й инволюция. Ролята и  е важна за обменния процес. Освен това при много възрастни хора се наблюдава появата на запек, което е свързано с развитието на атония (понижаване на мускулния тонус) на червата. В такива случаи изядената храна дълго престоява в червата, което увеличава степента на нейното усвояване от организма. По-пълното усвояване на храната води, дори при незначително преяждане, до наддаване на теглото (не трябва да забравяте, че запекът може да е следствие от редица тежки заболявания, затова при наличието му задължително следва да се обърнете към лекар).

КАКВО Е ВЛИЯНИЕТО НА БРЕМЕННОСТТА ВЪРХУ ОБМЯНАТА НА ВЕЩЕСТВАТА

И ВЪЗНИКВАНЕТО НА ЗАТЛЪСТЯВАНЕ?

По време на бременността в женския организъм протичат съществени изменения - заражда се нов жи¬вот и всичко в него се пренастройва за създаване на подходящи условия за развтието на плода. В този период за жената е много важно да следи теглото си  по правило това е едно от задълженията на наблюдаващия лекар - гинеколога. Излишното наддаване е много вредно за майката, но (което е още по-важно) е вредно за детето, затова трябва да спазвате стриктно препоръките на лекарите от женската консултация. След раждането, в случаите, когато жената не е имала из¬лишно наддаване по време на бременността , не е трудно да се възстанови първоначалното тегло, ако тя се храни правилно и се движи достатъчно. В по-голямата част от случаите обаче бременността води до затлъстяване поради значителното преяждане по време на бременността. Много жени  ядат повече от нормалното, защото колкото пове хапват,толкова повече кърма ще имат.

Това е дълбока заблуда. Количеството на млякото не се увеличава при преяждането на майката. Повечето жени след раждането започват да се хранят 5-6 пъти на ден и по много повече, Отколкото преди да забременеят. За наддаването на теглото допринася и това, че обикновено майката  дояжда неизядената от детето храна,  a физическата активност на жените по време на бременността и след раждането обикновено е много ниска. Заради постоянната заетост с детето се прекратяват редовните занимания със спорт, в по-голяма част от случаите всекидневната двигателна активност също рязко се понижава. И макар че много жени в първите месеци след раждането към края на деня буквално "едва стоят на краката си от умора", физическите натоварвания вкъщи не изискват голямо изразходване на енергия. Затова притокът на калории при хранене над необходимото превишава изразходването на енергия при недостатъчно активния начин на живот, което непременно довежда до затлъстяване.

Трябва да осъзнаете, че бременността е изключително отговорен момент в живота на жената. При много предразположени към затлъстяване жени бременността и раждането, особено многократното, могат да доведат до значителни нарушения на обмяната на веществата, до затлъстяване, артериална хипертония, захарен диабет. В организма на бременната стават много съществени промени и след раждането нормалното протичане на обменните процеси може да бъде възстановено само ако тя стриктно изпълнява всички препоръки на лекуващите гинеколог и ендокринолог.

Ако не искате да напълнеете след раждането, денонощната калоричност на храната (сумарното количество на калориите в порциона за денонощието) не трябва да надвишава 1800-2000 ккал. Храната трябва да съдържа нормално съотношение на белтъчини, мазнини и въглехидрати и да бъде богата на витамини и микроелементи. Старайте се колкото може повече да се движите, занимавайте се с физкултура, по време на разходките с детето ходете по-интензивно. Следете за теглото си и ако забележите, че то започне да се увеличава, ограничете всекидневния прием на калории.

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1132 посетителя в сайта