www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДИЕТАТА НЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА ПАНАЦЕЯ ЗА ДОБРА ФИГУРА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Ако искате да свалите излишни килограми, направете го здравословно, ефективно и най-важното без нечовешки усилия. Повечето хора, сетили се за диетата чак преди да отидат на море, търсят най-популярните начини - модерни диети и чудотворни добавки, та дори и рязко повишена двигателна активност, препоръчвана от фитнес инструкторите. Организмът не обича резките промени, но дори и да му ги поднесем, ще се настрои спрямо тях и ще реагира адекватно.

Шефът на СК JK Fitness и основател на колежа по спорт "Биофит" доц. Юлиан Карабиберов е разработил лятна програма за намаляване на теглото и мазнините чрез оптимизиране на телесния състав. Това означава промяна на съотношението между мастна и мускулна маса и модулиране на по-хармонична фигура.

Процесът съчетава спорт и хранене, съобразени със соматотипа и генетичните заложби на всеки поотделно.

"Има определени закономерности и правила, които трябва да се спазват при храненето и двигателната дейност. Но има и индивидуални дадености, с които всеки човек, трябва да се съобрази", предупреждава спецът по физическа подготовка.

Ако сте ендоморфен тип и вашата мускулатура е изградена предимно от бели мускулни влакна тип Б, лесно качвате мазнини, но и мускули, използвайте силните си страни. Тренирайте за мускулна маса, защото ви се удава по-лесно. А повече мускули означава повече изгорени калории през денонощието.

Мускулите изразходват енергия и докато почивате, т.е. процесът на промяна на телесния състав от мазнини към мускули е улеснен от естествената предразположеност на организма да качва мускулна маса. Този тип хора по природа са по-тежки и масивни, затова добре им се отразява продължителното равномерно бягане в зона на мощност, осигуряваща достатъчно кислород за използване на мазнините като източник на енергия. Точно за това помага популярният Л-карнитин, като един от най-добре работещите е този в капсули.

Интервалните интензивни тренировки са много полезни, но за по-издръжливия тип хора с преобладаващо бели мускулни влакна от тип А, използващи гликогена в мускулите и черния дроб за високооктаново гориво. Те печелят от това, че метаболизмът остава висок часове след като тренировката е приключила, т.е. продължават да топят мазнини,

докато почиват.

Относително слабият ектоморфен тип пък трудно качва мускули, но все пак си заслужава да включи 3-4 занимания за сила в своята програма, като тренира с по-големи тежести в сравнение с ендоморфен, работещ предимно с по-ниска интензивност, развиваща силовата издръжливост.

Все пак концепцията на доц. Карабиберов за топене на мазнини чрез покачване на мускулна маса работи повече от 20 г. при всички, които са я използвали досега, включително и при самия него. Спецификата е в дозировката на показатели при натоварването като интензивност, обем и плътност. Тя трябва да е съобразена с възможностите и типа на всеки човек.

Хранителната програма трябва да е съобразена с двигателната активност и съответния соматотип. Тази концепция отхвърля масовите диети, защото те водят до бързо връщане на теглото като защитна реакция на организма. Да не говорим за т.нар. "лечебно гладуване", каквото на практика не съществува.

Организмът излиза извън зоната на комфорт при гладуване, защото го лишаваме от важните макро - и микронутриенти. Тяхното място е точно фиксирано в хранителната програма, което трябва да включва пет хранения на ден. Някои специалисти отричат вечерното хранене, но то е много важно за хранителното обезпечаване на елегантната мускулатура.

През летния сезон не трябва да се забравят солите, които отделяме чрез потта в жегите. Затова малко сол в айряна съвсем не е излишна. Хидратацията чрез изпиване на 4-5 литра вода дневно в горещините, особено при спортна активност, е задължителна.

 

 

 

 

 

24chasa.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1107 посетителя в сайта