www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ВИДОВЕ МАЗНИНИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Мазнините като основен източник на калории

Необходимо е да знаете повече за мазнините в храната, защото те са богат източник на калории. Всъщност те съдържат над два пъти повече калории, отколкото въглехидратите и белтьчините.

Освен че е основна причина за напълняването, богатата на мазнини храна, особено тази, която съдържа наситени мазнини, би могла да увеличи риска от сърдечни заболявания и рак на rъpдaтa и червата.

Мазнините не са само вредни; организмът ни се нуждае от тях. Те ни  снабдяват с витамините А, D и К и спомагат за тяхното абсорбиране. Мазнините подпомагат регулирането на различни телесни функции.

Каква е ролята на мазнините?

Те правят храната по-вкусна и и придават по-мазна и богата консистенция. Проблемът е, че не всички мазнини са еднакви, а ние обикновено консумираме твърде големи количества от неподходящия вид и недостатьчно от полезните. Всички ние трябва да знаем кои са полезни и кои - вредни, в името на нашето здраве, но когато ни предстои да отслабваме, основанията да бъдем осведомени са още по-големи. И така, ето няколко съществени факти за мазнините, върху които да се замислим:

Наситени мазнини - Храните с високо съдържание на наситени мастни киселини са маслото, свинската мас, пълномасленото мляко, твърдите сирена, сметаната, месото и месните продукти, палмовото и кокосовото масло. Тези храни саботират диетата и трябва да се стремите ежедневното ви меню да съдържа съвсем малки количества от тях. Можете да намалите приемането на този тип мазнини, като купувате по-крехко месо и изрязвате видимите тлъстини. Печенето на скара или във фурна, или  приготвянето на пара са по-диетични методи за готвене, отколкото задушаването на храната в масло и сметана.

Трансмазнини - Те се съдържат в преработени храни от рода на чипса, тортите, бисквитите и пайовете, както и в мнаго видове маргарин. Бягайте далече от тях. Проверявайте етикетите на храните за тези мазнини - те ще бъдат посоченИ като "хидрогенирани".

Ненаситен и мазнини - Те се делят на мононенаситени и полиненаситени. Мононенаситените мазнини се съдържат в зехтина, маслата от ядки, авокадото и семената, които са полезни за сърцето и следователно са за предпочитане пред наситените мазнини. Но все пак от тях се пълнее, така че ги използвайте умерено. Полиненаситените мазнини се срещат в повечето растителни масла (царевица, слънчоглед, шафран), рибните масла и мазната риба. Като цяло те са полезни, особено ако ги консумирате вместо наситените мазнини, въпреки че си остават калорични.

Какво трябва да е съотношението на мазнините кпрямо останалите хранителни вещества?

Като цяло, мазнините трябва да съставляват около една трета от ежедневно приеманите калории, като наситените мазнини трябва да наброяват по-малко от 10% от всички калории, които приемате. Това правило се отнася до общото ви здравословно състояние, но тъй като повечето от нас консумират прекалено много мазнини, то би ви помогнало да свалите няколко килограма. Съвсем безопасно е да намалите общата консумация на всички видове мазнини до около 20% от калориите за деня. За да нняма gруго растение, малите поеманите мазнини, вероятно ще се koemo ga paJkga толkоВа наложи да промените баланса на мазнините Важни плоgоВе, kолkото е

Как използват мазнините в различни крайща на света?

Предимно В Обединеното кралство и САЩ, като цяло консумират много наситени мазнини. Жителите на Южна Европа могат да се похвалят с по-добър баланс, тъй като по принцип се хранят с по-малко млечни продукти, повече риба, повече растителни масла и много повече пло­ дове. Припомнете си своята любима област в Средиземноморието и си представете, че сте един от местните жители. Как се хранят те? Французите, италианците и испанците, които живеят в провинцията, предпочитат да се хранят с добре балансирани ястия, приготвени от пресни продукти, и избягват консервираната храна. Ако се налага да пиете много мляко, постарайте се да изберете обезмаслено или ниско  маслено, вместо пълномасленото.

Ако купуваме храни, върху чийто етикет пише "ниско съдържание на мазнини" или "нискокалорични", ще намалим  ли количеството на приеманите мазнини?

Ако определен продукт е с ниско съдържание на мазнини, той пак би могъл да съдържа твърде много калории. Сравнете етикета на

продукта с малко мазнини с неговата стандартна версия.

Колко грама мазнини трябва да приемаме дневно?

При нормалните възрастни със здравословно тегло, жените трябва да се стремят към 70 г, а мъжете - към 95 г. Когато опитвате да отслабнете, трябва да се стремите към по-ниски стойности. Например, ако приемате приблизително 1800 калории на ден, трябва

да включите около 63 г мазнини в диетата си.

Лекарство за отслабване, което съдържа мастна киселина,  дали действа?

Свързаната линолева киселина (CLA) е мастна киселина, която е еcтествена съставка на много храни, сред които и млечните продукти и говеждото. В началото на 90-те години на двадесети век, някои учени установиха, че CLA играе роля при поддържането на ниски нива на мазнините в организма и подпомага изграждането на крехките мускулни тъкани. Последвалите проучвания установиха, че CLA може да подобри съотношението между мускули и мазнини в организма. Една таблетка, съдържаща CLA, не е чудотворен лек, но изглежда наистина съществуват достатъчно доказателства, за да опита човек. Не забравяйте, обаче, че въпреки това ще трябва да се храните по-малко и да повишите физическата си активност. Гледайте на CLA като на глазурата на тортата, а не я възприемайте като оправдание да се върнете към старите вредни навици!

 

 

 

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1222 посетителя в сайта