www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БРОЕНЕТО НА КАЛОРИИ НЕ НОСИ УСПЕХ В ОТСЛАБВАНЕТО

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Диетите за отслабване, които разрешават да комбинираме в широка рамка какво да ядем, изглеждат най-лесни за спазване, но често са по-неуспешни. При такъв модел съзнанието е непрекъснато заето със сравняване на веществата в продуктите, изчисляване на калориите и съобразяване с десетки други наглед маловажни ограничения.

Подсъзнанието скоро започва да мърмори: Либерално, ама толкова сложно! Или направо капитулира: Откъде да знам този банан под 200 калории ли е! От първите разколебаващи мисли до пращането на диетата по дяволите обикновено времето е достатъчно да се доведем до ръба на нервна криза, но не и да преместим колана на по-стегната дупка.

Проучване на психолози от университета на Индиана и от института Макс Планк установява, че успехът в диетата се определя не само от волята. Всеотдайността зависи от много по-фини механизми, сред които надделява усещането за сложността на правилата. Учените сравняват поведението при два коренно различни варианта за отслабване и стигат до извода, че при сложни условия хората се отказват по-бързо.

Проявява се умора и раздразнение, че непрекъснато трябва да се дозира количеството в зависимост от калориите и баланса на основните хранителни вещества в продуктите. Създава се субективно чувство за непосилност, обяснява специалистът по психология и науки за мозъка проф. Питър Тод. Дори да вярваме в успеха си, мисълта, че диетата изисква умствени усилия, може сериозно да подкопае усилията, още по-категорично застъпва тезата проф. Джута Мата от Станфордския университет.

Диетата не е само умствено усилие. Организацията на живота и средата трябва да са съобразени с основни правила като например прибирането на храните в шкаф, за да се избегне безсмислено ядене по навик. Но трябва да се придържаме и към улесняващи когнитивни предпоставки, обобщават учените. Или популярно казано, да избираме диети, чиито правила ще запомним лесно и ще можем да ги следваме, без да се налага непрекъснато да правим затормозяващ ни избор.

Според проф. Мата малкият брой условия и ясните правила, които трябва да спазваме, са и залог за успех.

По-рядко успявали да останат в играта тези, които трябвало да
напасват менюто си като судоку за напреднали "Ако решите да започнете по-сложна диета, която може да бъде по-привлекателна, например да позволява по-голяма гъвкавост в менюто, трябва да прецените колко усилие ще ви струва да го съставяте по въпросните правила и да изчислявате вмествате ли се в нормата за консумацията - обяснява тя пред "Сайънс дейли".

- Ако смятате, че начинанието е трудно, вероятността да се откажете преждевременно е голяма и е по-добре да потърсите друга диета." 
Учените черпят самочувствие да ни напътстват за такъв избор от резултатите от проучването, в което наблюдавали две групи хора на здравословна диета без пълен глад и търсене на светкавичен ефект.

Едните следвали популярен вариант от списание, което предоставя готови списъци за пазаруване по дни, като по този начин от участниците се изисква единствено да следват "рецептата". Другите можело да приемат храни по свой избор, но трябвало да се вместят в определени точки и за деня, като всеки продукт бил остойностен предварително за определен грамаж и гладуващите имали право  да изядат фиксиран брой "точки", без
значение от кои храни и в какви количества ще е комбинацията. Това изисквало съобразяване, сравняване, ревизиране на комплекта и като цяло - доста време и специално внимание. До финала на 8-месечния експеримент стигнали предимно хора от фиксираната диета.

Изводът им обяснява и наплива към кабинетите на диетолозите. Те рядко смайват клиентите си със супероригинални планове, често ползват готови модули според възрастта, пола и степента на затлъстяване, но пък предоставят удобството на меню по дни. Автоматизираното изпълнение на диетата е вече сериозна заявка за успех. В случая механичното следване е проява на интелигентност, защото всеки избор, който човек прави, топи част от енергията му.

Такава "спестовност" ви изглежда дребнава? А какво ще кажете за изненадващото откритие на учени от университета Корнел, че всеки ден вземаме средно 221
решения, свързани с храната и напитките През повечето обаче прелитаме на автопилот и ако организираме по подходящ начин заобикалящата ни среда, ще улесним отслабването, смята проф. Брайън Уонсинг, професор маркетинг и приложна икономика, и колегата му от същата катедра проф. Джон Дайсън.

 

 

 

 

 

24chasa.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1071 посетителя в сайта