www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

УПРАЖНЕНИЯ НА ПЕТИМАТА ТИБЕТЦИ

(2 votes, average 3.00 out of 5)

 

 

С наближаването на зимата всеки има нужда от малко повече тонус и енергия, за да се чувства добре. Сутрин с мъка ставаме от леглото, заради липсата на слънце през деня сме “криви” и компенсираме, като се тъпчем със сладкиши, а и вечер рано се стъмва.

“Лечението” на тези симптоми може да бъде много лесно, а и доста приятно. Една от рецептите дава йога системата “Петимата тибетци”. Става дума за пет упражнения, известни и с името “петте ритуала на младостта и жизнеността”. 

1

Застанете прави с ръце, изпънати хоризонтално встрани. Пръстите са прибрани, дланите са отворени и обърнати надолу. Дръжте ръцете си в това положение и се завъртете около оста си по посока на часовниковата стрелка - надясно.

2

Легнете по гръб. Краката са опънати, глезените се допират, стъпалата са изправени вертикално. Ръцете са поставени успоредно на тялото с длани, опрени на пода. Поемете въздух през носа, вдигнете краката си под ъгъл малко по-голям от 90° и повдигнете главата си, като придърпате брадичката към гръдния кош.

3

Застанете на колене. Стъпалата са подпрени на пръстите на краката, коленете са раздалечени на около 10 см. Поставете ръцете отзад, точно под двете половини на седалището. Гръбнакът е изправен, брадичката е придърпана към гръдния кош. Поемете въздух през носа и се извийте назад от кръста. Отпуснете главата максимално назад.

4

Седнете с изправен гръбнак и с изпънати напред крака. Дланите са опрени на земята до бедрата. Положението на ръцете е много важно: дланите трябва да са поставени успоредно на бедрата. Наведете глава така, че брадичката да опре в гръдния кош. Поемете въздух през носа, като същевременно повдигате бедрата и сгъвате краката в коленете, така че да стъпите със стъпалата на земята, и отпуснете главата назад. При това положение торсът е успореден на земята, а ръцете и краката са разположени перпендикулярно.

5

Подпрете се на дланите на ръцете и пръстите на краката. Ръцете, както и краката, са раздалечени на около 60 см. Главата е извита назад. Дръжте ръцете и краката си изправени, поемете въздух през носа и същевременно повдигнете таза, като притегляте брадичката към гръдния кош, така че тялото ви да образува триъгълник. Издишайте през носа или устата и едновременно с това се върнете в изходна позиция. Дланите ипръстите на краката ви служат за опора, останалата част на тялото остава във въздуха по време на цялото упражнение.

Упражненията трябва да се изпълняват по 21 пъти всяко. Но не се притеснявайте, ако в началото не успеете. Започнете с толкова повторения, колкото можете, и увеличавайте всеки път с по едно-две, докато достигнете максималния брой от 21.

 

 

 

 

 

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 67 посетителя в сайта