www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПРИЧИНИ ЗА ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

 

Затлъстяването не е просто естетически проблем. То е болестно състояние, при което има 50 до 100 процента надвишаване на нормалното телесно тегло за ръста и възрастта или повече от 100 килограма над него. Тогава индексът на телесната маса е равен на 40 и повече, което сериозно афектира здравето и функциите на организма като цяло, съобщи Reuters.

За затлъстяване се говори, когато телесното тегло е с една пета над нормата и се наблюдава наличие на прекомерно количество телесни мазнини.

Най-често затлъстяването се получава, тъй като хората приемат повече калории, от колкото изразходват. Обездвижването също играе много важна роля при пълните хора. Съществуват и няколко други фактори за наднорменото тегло:

1. Възраст - с напредването на възрастта метаболизмът се забавя. Понижават се потребностите на организма от калории. Ако след 35 за жените и 40 години за мъжете се задържи поглъщането на същото количество храна, то покачването на килограми ще е неминуемо.

2. Наследственост - с напредването на възрастта, започваме да приличаме на родителите си. В буквален смисъл, в чисто физически план. Ако някой от тях е с наднормено тегло, много вероятно е проблемът да се развие и в поколението. В този случай останалите фактори имат значение в много по-малка степен. Тоест дори и конкретният индивид да се е придържал към друг стил на живот, различен от този на родителите си, малко вероятно ще е да избегне лесно проблема. Фактите са следните: ако майката страда от наднормено тегло, има 75% вероятност при децата й също да се развие такова. Въпреки това наследствената предразположеност не означава обреченост. Има случаи, когато децата не проявяват склонност към натрупване на допълнителни килограми или успяват да контролират теглото си по адекватен начин.

3. Пол - при жените се наблюдава по-голяма склонност към наднормено тегло. Мъжете по принцип изгарят повече калории, включително и при почивка.

4. Средата - Независимо от гените, за това дали ще се прояви дадено заложено състояние или не, влияние оказва средата - стил на живот, стил на хранене, степен на физическа активност, навици, възпитание, и др. от детска до напреднала и старческа възраст.

5. Психологични фактори - успоредно с ограничаването на движението се проявява и друга тенденция хората да са изложени на депресивни състояния. Факт е, че при скука, тревожност, яд и други човекът е склонен да посяга към храната без да е гладен. Близо една трета от хората с наднормено тегло го дължат именно на този лош навик. Подобно хранене, по принцип излишно, се характеризира и с поглъщане на огромни количества храна и неспособност за контрол на храненето.

6. Физическа активност - Храненето следва да е съобразено с обичайния двигателен режим, така че да осигурява нужното количество калории за поддържане на организма, но не повече. Би могло да се подходи и с обратна посока по този въпрос и движението да бъде адекватно на храненето, така че дейностите да предполагат изгаряне на поетите с храната калории. Физическата активност, освен това, сама по себе си влияе и намалява апетита, като същевременно поддържа метаболизма и способства при наличие на над- и свръхнормено тегло използването на мастните запаси като източник на енергия. Всъщност, епидемиологичните обхвати на проблема със затлъстяването са резултат от намаляване на ежедневната физическа активност на населението, която се развива тенденциозно през последните няколко десетилетия заради съвременния стил на живот.

7. Заболяване - не е разпространена причина, но се среща при някои. Затлъстяване се развива в най-голяма степен заради метаболитни проблеми, например понижена функция на щитовидната жлеза, както и други, включително и депресия.

8. Лекарства - приемът на някои лекарства също води до напълняване. В тази група спадат стероидите и антидепресантите.

 

 

 

24chasa.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1139 посетителя в сайта