www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПСИХОЛОГИЯ НА ЗАБОГАТЯВАНЕТО

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Най-богатата жена в света, австралийката Джина Райнхард, предизвика истински медиен скандал, публикувайки своя статия. В нея тя обвинявайки средната класа, че не прави достатъчно, за да подсигури бъдещето си. Дали тя наистина има право?

Стив Сийболд, автор на книгата „Как мислят богатите хора“, прекарал почти три десетилетия в интервюиране на най-богатите хора по света. Неговата цел била да разбере какво отличава именно тези хора от всички останали.

1. Хората от средната класа смятат, че парите са коренът на всяко зло. Богатите хора мислят, че бедността е коренът на всяко зло.

Според Стив мозъкът на обикновения човек е промит, защото смята, че богатите хора просто имат късмет или са изкарали парите си по нечестен начин. Всички знаят, че парите на гарантират щастие, но те правят живота на хората по-лесен и приятен.

2. Хората от средната класа мислят, че егоизмът е порок. Богатите хора смятат, че егоизмът е добродетел.

Богатите хора се стремят да постигнат щастие Те не се преструват, че искат да спасят света, пише още Сийболд. Според него, ако човек не се грижи сам за себе си, няма как да помогне и на другите.

3. Хората от средната класа имат „лотариен манталитет“, а богатите притежават манталитет за бързо действие.

4. Хората от средната класа мислят, че пътят към богатството е постлан с висше образование. Богатите хора смятат, че е важно човек да придобие специфични познания.

Много богати хора нямат висше образование, но това не им е попречило да постигнат успех.

5. Хората от средната класа се стремят да имат добри старини. Богатите хора мечтаят за бъдещето.

6. Хората от средната класа виждат парите през очите на емоцията. Богатите мислят за финансите логично.

7. Хората от средната класа печелят парите си, работейки нещо, което не харесват. Богатите хора следват своята страст.

Една от най-умните стратегии на милионерите е, че правят това, което има харесва и намират начин да получават пари за него, пише още авторът.

8. Обикновените хора си поставят ниски очаквания, за да не бъдат разочаровани. Богатите хора обичат предизвикателствата.

9. Хората от средната класа вярват, че трябва да направят нещо, за да забогатеят. Богатите вярват, че трябва да бъдат нещо, за да забогатеят.

10. Хората от средната класа мислят, че трябва да имат пари, за да направят нещо. Богатите хора използват парите на другите.

11. Обикновените хора мислят, че пазарите са движени от логика и стратегия. Богатите хора знаят, че те са движени от емоция и алчност.

12. Хората от средната класа живеят над възможностите си. Богатите живеят под тях.

13. Обикновените хора учат децата си как да оцелеят. Богатите хора учат децата си как да забогатеят.

Богатите хора подготвят децата си още от малки за света на „имащите“ и „нямащите“, пише Стив. Ако децата разберат за богатството от ранна възраст, толкова по-вероятно е да се стремят към него по-късно в живота.

14. Хората от средната класа се стресират заради пари. Богатите хора намират спокойствие в тях.

15. Обикновените хора биха предпочели да се забавляват, отколкото обучават. Богатите хора биха предпочели обратното.

Много от богатите хора инвестират в обучението на децата си, които по-късно да могат да поемат и развият семейния бизнес, казва авторът. Едно от първите неща, които ще видите в дома на един богат човек, е библиотеката. Те имат много книги, чрез които се образоват. Средната класа чете романи, таблоиди и развлекателни списания.

16. Хората от средната класа смятат, че богатите са сноби. Богатите хора просто искат да се обграждат от единомишленици.

17. Обикновените хора се съсредоточават върху спестяването. Богатите хора насочват усилията си към печеленето на пари.

18. Хората от средната класа играят на сигурно с парите. Богатите хора знаят кога да поемат финансов риск.

19. Обикновените хора обичат да се чувстват удобно. Богатите хора намират комфорт в несигурността.

20. Хората от средната класа никога не правят връзка между парите и здравето. Богатите хора знаят, че парите могат да спасят здравето.

Много от богатите хора плащат големи суми пари, за да разполагат с 24-часов личен лекар на разположение.

21. Обикновените хора смятат, че трябва да избират между това да имат голямо семейство и това да забогатеят. Богатите хора знаят, че могат да имат всичко.

Според Стив Сийболд идеята „кариера или семейство“ е изтъркано клише.

 

 

 

 

 

tialoto.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 141 посетителя в сайта