www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАКВО ДА ХАПВАМЕ НА ЗАКУСКА?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Д-р  Людмила Емилова ни съветва какво да закусваме

Като съвършена самообновяваща се система тялото има метаболизъм, подчинен на 3 цикъла в рамките на денонощието. Първият- от 4 до 12 ч е определен за чистене на организма, втория - от 12 до 20 ч, е за хранене, а третия - от 20 до 4 ч, е храносмилателен.

Така закуската попада в първия цикъл, когато, ако приемаме храна, изискваща от организма енергия за смилане, цялата ни енергия за чистене ще се прехвърли към храносмилането. Чистенето от токсини се спира и те се натрупват в подкожната мастна тъкан, която е "сметището" на тялото ни ("Суходол" за софиянци). Там тези отрови очакват подходящ момент, за да бъдат изхвърлени (това се случва само при лечебното гладуване).

Единственото, което можем да приемаме, без да се отделя енергия за храносмилане, са водата, билковите чайове, фрешовете от плодове и зеленчуци и целите плодове. Всичка друго изискват много енергия, за да се разгради и усвои. За да не сме лениви и сърдити на целия свят, е важно сутринта да изпием чаша-две вода или билков чай с мед и лимон, а около 10 ч да изядем плод или да изпием фреш.

Това ще ни гарантира всеки ден изхвърляне на токсините, приети чрез храната, водата и въздуха, както и тези, които са резултат от нормалната дейност на всяка наша клетка (а ние притежаваме от 40 до 60 трилиона денонощно работещи клетки).

Така съхраняваме енергията си за чистене на тялото и установяваме, че сме по-активни и работоспособни, мисълта ни тече леко и всички край нас се чудят на какво толкова се усмихваме непрекъснато. Всички мои над 40 000 пациенти приемат с лекота програмата за лечение с плодове, чай и мед и след престоя си в медицинския център трайно променят навиците си на хранене.

На първо място отпада закуската в нейния класически за годините след Втората световна война вид - бекон, яйца, кроасани, мляко, конфитюри. Това меню няма нищо общо с установените вековни традиции - да не се яде обилно сутрин, когато работата по двора или на нивата е била най-много, а да се хапнат на крак няколко сезонни плода, откъснати от дървото.

Опитът ми през 20-те години, откакто съществува центърът, показва, че когато и малки, и големи започват деня с чаша билков чай с мед, а в 10 ч са на плодове или фреш, те са здрави, работоспособни, а децата усвояват уроците още в час. Това е факт при хиляди от моите пациенти и за това не е за пренебрегване! Когато на малките в училище беше наложено сутрин да пият мляко и да ядат закуски от бяло брашно и захар, грипът вече не подминаваше и моите малчугани. Щом родителите им намериха начин отново да ги оставят на плодове и билков чай до обед, те възвърнаха бързо предишния си имунитет.

И така поговорката "Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага си" се оказа неточна за потребностите на съвременния цивилизован човек. По-вярно би било "Закуси с плодове, хапни голяма салата от сурови зеленчуци на обяд с малко постна храна или със сурови ядки и семена, а след работа или училище отново голяма салата и нормална порция друга храна според твоя вкус".

 

 

 

 

24chasa.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1242 посетителя в сайта