www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА КАНЕЛАТА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

Какви полезни качества има канелата?

За полезните й качества се пише много, но народът си го е казал - прекален светец и богу не е драг. Така че, ако решите да лекувате едно от поне десетте заболявания, за които се използва - повишени холестерол и кръвна захар, метеоризъм, менструални болки, гадене, диария, глисти, лош дъх, гъбички, киселини и др., не бива да прекалявате с количеството. Препоръчителната доза е 1/2 чаена лъжичка дневно.

Преди да преминем към опасните странични ефекти, да не пропуснем да подчертаем още няколко предимства на ароматната подправка. Поради сгряващите си и антимикробни свойства тя пази от такива напасти като кариес, грип и дори ухапвания от комари. Помага при студени крайници. А ако сте на път да се разболеете, един чай с канела ще ви сгрее и ще дезинфекцира гърлото. На всичкото отгоре, макар да подобрява апетита,

от нея се отслабва.

Пръчки канела се предлагат като дар за боговете в светилище в Шри Ланка.

Действие на канелата

Стимулира инсулиновите рецептори, те реагират по-добре на инсулина и така балансира кръвната захар. По този начин напрежението върху панкреаса намалява, метаболизмът се подобрява и възпаленията се ограничават. В същото време ароматът й подобрява паметта и концентрацията. Може би ще ви се стори прекалено, ако добавим и още няколко оплаквания, които се церят с канела - еректилна дисфункция, херния, нощно напикаване, високо кръвно налягане, крампи и рак. Тя е естествен антибиотик и има бактерицидно действие. По тази причина се употребява при консервиране на меса и др.

Канелата ненапразно е сред 50-те основни лековити растения в китайската медицина. В Древен Египет я използвали като съставка в сместа за балсамиране на мумиите.

Щом веднъж се е убедил в полезните й качества, човек трудно се удържа да не предозира. Да видим кои нейни съставки могат да нанесат вреда на организма.

Кой вид канела да изберем?

Познатите ни навити рулца канела са остърганата и изсушена кора на вид дърво. В най-основни линии разновидностите й са две - оригиналната цейлонска канела и касия - китайската по-лоша сестра на канелата. Касията мирише по-силно, по-сладка е и е по-груба на вид. Почти всичката канела в България е от по-долнопробния вид. Благородната й разновидност, която всъщност е истинската канела, идва предимно от Шри Ланка и Индонезия. Мирисът й е по-фин. Ще я разпознаете по това, че “пръчиците” от нейната кора са по-жълтеникави и по-нежни, изглеждат сякаш шуплести. В истинската канела едно от увреждащите вещества е в много по-малко количество. Става дума за кумарина. Макар да се съдържа и в кайсиите, ягодите, лавандулата и черешите, това не го прави по-безопасен.

Какво представлява кумарина?

Кумарините са агенти за изтъняване на кръвта, които се намират в различни растения. Използват се в парфюмерията и козметиката и имат ред полезни въздействия, но в големи дози предизвикват левкемия. Също така са токсични за черния дроб и бъбреците.

Канелено дърво, от което са стъргали ивици кора във ферма за подправки в Занзибар.

Защо в гланцовете за устни често слагат канела? Не само за аромат. От канелата те леко се подуват и добиват по-заоблен и съблазнителен вид. Това е заради цинамалдехида - още една от съставките на великата подправка. Той блокира освобождаването на възпалителни агенти по клетъчните мембрани и е едно от трите етерични масла на канелата (цинамилов ацетат и цинамилов алкохол са другите две).

 

 

 

 

 

 

 

24chasa.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1273 посетителя в сайта