www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАК ДА ПРЕМАХНЕМ СТРИИТЕ?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

 

 

 

 

Кои са най-честите причини за поява на стриите?

Пубертет

През пубертета стриите могат да се появат, когато юношите преминават през периоди на интензивен растеж. Хормоналните промени на тази възраст, особено повишеното ниво на стероиди, намаляват еластичността на съединителната тъкан и допълнително допринасят за образуването на стрии. Обикновено стриите през пубертета се появяват в горната част на ръцете, гърдите, бедрата и дупето. При момичетата и момчетата, които тренират редовно, както и тези с наднормено тегло, често се образуват стрии. Друг рисков фактор за младите жени са оралните контрацептиви с високо съдържание на естроген.

Бременност

При около 70% от бременните жени се появяват стрии. Възрастта оказва влияние върху това - около 91% от бременните на възраст 16-18 получават стрии, докато при жени над 35г. рискът значително намалява.

Интензивният растеж на бебето между четвъртия и шестия месец изпъва кожата в зоната на корема. Освен това високите нива на хормони (прогестерон, релаксин и естрадиол) отслабват съединителната тъкан на кожата. Комбинацията от силно изпъване и отслабена съединителна тъкан често води до образуване на стрии.

Друга област, предразположена към образуване на стрии, са гърдите. Когато се подготвят за кърмене, гърдите се уголемяват. В комбинация с хормоналната предразположеност, това често уврежда съединителната тъкан на кожата.

Диети

При пълните хора може да се образуват стрии поради опъването на кожата, причинено от наднорменото тегло. Освен това хормоните, които се образуват в мастната тъкан, могат да отслабят колагеновите и еластинови нишки в съединителната тъкан на кожата. Но също така и рязкото отслабване, което води до промени в нивата на хормоните, може да доведе до образуване на стрии.

Други причини

За появата на стрии могата да бъдат някои лекарства – кортикостероиди, анаболни стероиди, андрогени. Стриите могат да бъдат сигнал за заболяване на хипофизната жлеза, наречено Синдром на Кушинг. Друго заболяване, което има връзка със стриите, е синдромът на Марфан. Това е генетично разстройство, което води до нарушения във функциите на съединителната тъкан и често до образуване на стрии.

Как да се предпазим от поява на стрии?

Според д-р Катя Паскова най-доброто, което можем да направим, е да предотвратим появата на стрии с масажи със специални масла. Масажите могат да помогнат и за намаляването на съществуващи отскоро стрии, като ги правят по-малко видими.

Според специалистите с много добър ефект е маслото против стрии Natural Caring Oil на Eucerin. Фирмата е един от лидерите в медицинската козметика и е добре позната и на българския пазар. Олиото против стрии на Eucerin съдържа комбинация от естествени масла – бадемово, слънчогледово и масло от жожоба и е обогатено с витамин Е за защита от свободни радикали.

Олиото е без парафини, оцветители и консервати и е разработено специално за чувствителна кожа. Много подходящо по време на бременност и месеците след раждането.

Възможно ли е да премахнем стриите?

Най-добри резултати се получават, когато лечението започне е възможно най-рано, т.е. на етап, когато стриите са червено-виолетови-синкави на цвят, съвтева д-р Паскова. Тогава най-добри резултати се получават при обработването с пулсираща светлина.

Нужни са 3-4 процедури през 20 дни. При по-стари стрии се пристъпва към по-агресивно третиране с фракциониран лазер. То е свързано и с възстановителен период от порядъка на седмица, като средно е необходимо да се направят 4-5 процедури през 3-4 седмичен интервал. Допълнително за увеличаване на ефекта от процедурите, проблемните зони може да се третират чрез т. нар. Акустични вълни (акустичновълнова терапия). Те са вид шокови вълни и при тях няма нараняване на кожата или видимо засягане.

Вибрацията от акустичните вълни действа върху уплътнените тъканни структури в основата на стриите и тази вибрация предизивиква отделяне на специални протеини, задвижващи колагеновото ремоделиране в дермата. Паралелно с акустичните вълни върху проблемния участък може да се добави и действието на радиочестотни вълни. Самостоятелно или като допълнение към другите процедури се включват и т.нар. дермаролери. Те са медицински продукт по чиято повърхност има стотици висококачествени иглички с микро-хирургична прецизност наредени под формата на малък цилиндър. Идеята е чрез тази изкуствено предизвикана „травма” да се стимулира регенерацията на кожата и колагеновата продукция.

Кой от методите е най-подходящ, се преценява отделно за всеки конкретен случай.

 

 

 

 

 

blitz.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 115 посетителя в сайта