www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ХУБАВИ МАСЛИНИ?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Д-р Георги Гайдурков, диетолог, ни съветва как да се ориентираме в изобилието от маслини на пазара:

"Откъсната от дървото, маслината съдържа висок процент елеуропеин, който й придава непоносимо горчив вкус. Затова се изкисва във вода, която периодично се сменя до извличане на горчивината. След това се съхранява в саламура, като отново може да има т.нар. претакане. В този етап обикновено настъпва млечно-кисела ферментация. Под влияние на ферментацията дори и по-светлите сортове могат да потъмнеят до почти сиво-черен цвят. В различни вариации това е традиционната технология за обработка.

В днешно време, както и с всичко останало, ако си купите от кварталния магазин маслини, може да се окаже, че те нямат нищо общо с описаното досега. 
Ако сте решили например да си вземете "диетични" безсолни, правите класическа грешка, защото не можейки да се съхраняват без сол, те съдържат по-токсичен консервант. Илюзия е, че сте застраховани от грешка в избора, когато обичате черна зряла маслина. Ако маслините са катраненочерни, с еднакъв по наситеност цвят от всички страни, както и отвътре, може да сте си купили "боядисани" маслини. Защото дори брани от едно и също дърво, някои от тях имат по-светли места, а даже някои сред тях са и зелени. Друг вариант са сушените маслини. Не можем да кажем, че са по-полезни, защото в зависимост от температурната обработка мазнината в тях, която е от ненаситени мастни киселини и е термолабилна, всъщност оксидира и гранясва, като може да формира токсини.

Съветът е: купувайте кафяви, зелени, виолетови, тъмносиви. Вземете си солени маслини (по възможност био), без костилка или извадете костилката. Само така можете успешно да ги обезсолите за кратко време, като ги изкиснете в голям съд със студена вода с малко лимон. Сменяйте водата до желан вкус. Съхранявайте в хладилник. След това можете и да пасирате с подправки и смлени орехи до вкусно маслинено песто."

 

 

 

24chasa.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1078 посетителя в сайта