www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДИЕТА СРЕЩУ ИНСУЛТ И ИНФАРКТ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Диетата, която е богата на плодове, зеленчуци, риба, ядки, пълнозърнести храни и "здравословни" мазнини, намалява риска от инфаркт и инсулт с 30%.

Оказва се, че средиземноморската диета може да намали с 30% опасността от проблеми със сърцето и понижава риска от инсулт и инфаркт, показва ново изследване, цитирано от "Дейли Мейл".

Предишни изследвания са проучвали ефекта от този вид хранителен режим при хора, които имат сърдечни проблеми. Много от тях са подобрили цялостното си здравословно състояние.

Според новото изследване средиземноморската диета помага за намаляване на риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Изследването, включващо 7500 души, било спряно предсрочно - само 5 години след началото, тъй като резултатите били пределно ясни за специалистите.

Средиземноморската диета е богата на плодове, зеленчуци, риба, ядки, пълнозърнести храни и "здравословни" мазнини като зехтин.

В проучването участвали 7447 души в Испания на възраст между 55 и 80 години, които страдат от наднормено тегло, пушачи са, имат диабет или са изложени на други рискови фактори, предполагащи развитието на сърдечни болести.

Повече от половината от доброволците били жени. Те трябвало да спазват средиземноморската диета или друг хранителен режим, който включва по-малко мазнини.

Тези, които спазвали средиземноморската диета, приемали плодове и зеленчуци по пет пъти дневно, а три пъти седмично похапвали риба.

Ежедневно доброволците приемали и нормалното за организма количество зехтин или ядки и били насърчавани да похапват повече бяло месо.

За щастие на любителите на алкохола, по време на диетата доброволците трябвало ежедневно да консумират и по чаша вино.

Участниците трябвало да избягват консумацията на червено месо, всякакви бисквити и тортички.

Изследването доказало, че средиземноморската диета намалява с 30% риска от сърдечен удар, инсулт и развитието на сърдечно-съдови болести.

Повечето от участниците в проучването вече са пиели лекарства за висок холестерол и кръвно налягане. Това лечение не е променяно, каза ръководителят на екипа д-р Рамон Еструч.

Като първа стъпка за предотвратяване на сърдечни заболявания, "мислим, че диетата е по-добра от лекарства", подчерта той.

Участниците в изследването са използвали студено пресован зехтин, който е по-богат на полезни съставки от рафинирания и олекотения.

 

 

 

Vesti.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 176 посетителя в сайта