www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПЕСИМИЗМЪТ НОСИ ЗДРАВЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

 

 

Възрастните хора, изпитващи песимизъм и страх за бъдещето, живеят по-дълго, установиха германски психолози, цитирани от "Дейли Мейл".

Учени от университета на Ерланген-Нюрнберг са провеждали изследването в продължение на 10 години сред 40 000 души. Оказва се, че е изключително здравословно за хората да живеят без да имат големи очаквания или надежди за бъдещето.

"Резултатите от изследването показват, че прекалено оптимистичните хора, които виждат близкото си бъдеще в светли тонове, през следващите 10 години от живота си, са изложени на по-голям риск от здравословни проблеми, недъзи и смърт", заяви Фрейдър Ланг, автор на изследването.

"Песимизмът за бъдещето изглежда насърчава хората да живеят по-внимателно, да следят за здравето и безопасността си", казва още специалистът.

Резултатите сочат, че инвалидността е с 9,5% повече сред хората, които определят себе си като оптимисти. При тях с 10% по-голям е и рискът от внезапна смърт.

"Неочаквано установихме, че доброто здраве и стабилните доходи се срещат по-често при очакващите по-голям спад, каза д-р Ланг. - Установихме също, че високите доходи са свързани с по-голям риск от инвалидност."

Учените отбелязват все пак, че резултатите от оптимистичните, точните или песимистичните прогнози зависят от възрастта и наличните средства.

От интервюираните 43% от възрастната група подценили колко доволни ще са от живота си, 25% предвидили точно, а 32% надценили постиженията си.

 

 

 

 

 

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 179 посетителя в сайта