www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАКВО ТРЯБВА ДА ПРАВИМ, ЗА ДА ИМАМЕ ЗДРАВИ КОСТИ?

(1 vote, average 5.00 out of 5)

 

 

Ако искате да имате здрави кости, добре е да избягвате газираните напитки. Доказана е пряка връзка между тях и развитието на остеопороза, заяви  д-р Атанас Кацаров, ортопед-травматолог. Той е главен административен лекар на Клиниката по детска ортопедична травматология в "Пирогов".

За да не стигате до него и колегите му, д-р Кацаров препоръча още всеки ден да ходите поне по 30 минути. "Това се нарича "активност", а не спорт. Много добре е към нея да се прибави примерно бягане. Но не върху твърда повърхност като асфалт, а върху трева или специално поставена настилка и, разбира се, в незапрашена зона", посочи д-р Кацаров. Той подчерта, че ако се отдадете на кроса в столицата, между колите, то само ще погълнете куп вредни частици.

"Още нещо - нека тичането да е при 7 км/ч и поне 15 мин", добави д-р Кацаров. Той е категоричен, че правилното спортуване помага за доброто функциониране на костите. За здрави кости трябва да се консумира и т.нар. биологична храна или както едно време я наричахме истинска - от градините на нашите близки и приятели.

"Следете също на етикета на купуваните от вас стоки да има по-малко емулгатори, т.нар. Е-та", каза още д-р Кацаров. А в преходните сезони - през пролетта или есента, да се приемат витамини като С, от групата Б и мастноразтворимите А, Д, Е и К.

И в хубавото време травматолозите в "Пирогов" имат много работа. В момента е пълно с пострадали на детската площадка малчугани или паднали, докато тичат. При тях най-често се наблюдават травми в областта на китката или лакътя. "И това се случва дори в детските кътове, които уж са обезопасени. От началото на юни пък чакаме първите пострадали мъници, докато скачат на батут", разказа д-р Кацаров. И в отделенията за възрастни пациенти в "Пирогов" също няма спад на потрошените.

"В момента по-често стават катастрофи, а от около десетина дни в института постоянно докарват ранени мотористи, както и велосипедисти, защото някои модерни колела развиват скорост като на кола преди 20-ина години", обясни д-р Кацаров.

Каралите велосипед получавали травми на главата, на гърдите и др. "А ако дете се е качило на колело, то при удар или рязко спиране дръжката му "пробива" долната част на корема или горната част на бедрото. Имаме по няколко такива случая годишно, те са изключително опасни, тъй като е възможно да се увреди важна артерия", посочи д-р Кацаров.

И битови инциденти пращат хора в "Пирогов". С повишаването на температурите масово в домове и къщи започнаха ремонти, хората викат майстори, някои от които обаче претърпяват счупвания и поражения. "Пишман или неделни майстори идват при нас най-често заради травми в областта на ръката. Става дума за "смачквания" от паднали върху крайника тежести, рани от режещи машини, а при производствени дейности дори се губят крайници. И не на последно място като цяло се повиши броят на прегледите, направени в кабинетите, и съответно на броят на хоспитализираните", каза още д-р Кацаров.

Според него най-коварните травми са фрактури на костите на подбедрицата, които се наблюдават най-вече при мотористите. Понякога възстановяването отнема години, а в други случаи инвалидизацията е неизбежна. "Защо подбедрицата ли? Защото при нея има много малко мекотъканно покритие и специфично кръвоснабдяване. А кръвоснабдяването е важно, за да има по-бързо зарастване", обясни д-р Кацаров.

Има няколко зони в човешкото тяло с такова специфично кръвоснабдяване и при счупвания в тях лекарите са нащрек. Става дума за фрактури в ладиевидната кост на китката, на талоса на ходилото (това е подпетната кост - между петата и глезена), в бедрената шийка при възрастни хора (това са доста чести случаи) и, както казахме - при подбедрицата. В тези случаи възстановяването отнема около година. По-малко време за зарастване изискват фрактури, които са по-близо до ставите - т. е. над китката, над лакътя. Те се възстановяват за 4-5 месеца.

Д-р Кацаров разказа, че със или без позволението на родителите след 14 г. младите момичета започват да носят високи токчета. Но тъй като те не са свикнали, някои от тях получават навяхвания, счупвания на глезена или растежение в областта на коленете. Това се дължи на стъпването накриво или просто на неравността на софийските улици.

"Ако в продължение на 15-20 г. не слизате от високия ток, то след 35-40 г. започват сериозни оплаквания. Стига се до т. нар. метатерзалгия, или болка под възглавничките на кокалчетата. Тя се усеща постоянно при стъпване, краката вечер са много уморени, парят, имат отоци, особено около глезените", описа травматологът. В този момент трябва да се намеси ортопедът, защото се наблюдава скъсяване на ахилесовото сухожилие и впоследствие става невъзможно да се "слезе" на по-ниска обувка. Т.е. доживот жената трябва да носи повдигнати обувки и у дома.

 

 

trud.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 108 посетителя в сайта