www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАК ДА СИ ПРИГОТВИМ ДОМАШНО СИРЕНЕ?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Необходими продукти:

 

5 л прясно овче мляко за около 900 г-1 кг сирене, мая за сирене (следват се указанията на шишето), морска сол, 200 г черни маслини, листата от 10 стръка риган и 4-5 листенца босилек

 

Ако се направи с краве мляко - необходимо е около 700-800 г

 

Начин на приготвяне:

 

Затопляме млякото до 30-33 градуса и го сваляме от огъня. Прибавяме маята за сирене, разбъркваме и затваряме съда с капак.

 

Ако времето е хладно, завиваме го с кърпа. След час и половина-два го отваряме - на повърхността трябва да се е отделила жълтеникава прозрачна течност - суроватката.

 

Нарязваме го на еднакви парчета и го оставяме така за още 30 мин. Прибавяме наситнените маслини и подправките и разбъркваме. Покриваме една кофа с намокрен тензух и завързваме краищата около ръба, така че да се получи гевгир, в който да изсипем сиренето. После връзваме четирите краища и закачаме вързопа, за да се отцеди сиренето за 3-4 ч.

 

Стягаме изцедената топка в тензуха и притискаме към равна повърхнпст с тежест - камък или плоча. Може върху тава, обърната с дъното нагоре, която е поставена в друга, по-голяма, за да се отцежда в нея останалата саламура.

 

Оставяме го така на хладно за 5-6 ч, за да хване калъп. После го изваждаме и поръсваме с морска сол, като внимаваме да не го пресолим. След 4-5 ч прехвърляме в кутия за съхранение и разтваряме солта в саламурата, която се е отдедила при притискането.

 

Ако ще оставяме сиренето да зрее - саламурата се преварява, охлажда и с нея се залива готовото сирене. Зреенето се извършва на студено място. Ако е за прясна консумация, измиваме от солта и заливаме с отцедената саламура. Съхраняваме в хладилник и консумираме в рамките на 1-2 дни.

 

 

 

24chasa.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1127 посетителя в сайта