www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БАНАНИТЕ МОГАТ ДА ПРЕДОТВРАТЯТ ИНСУЛТ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Консумирането на банани и на продукти, богати на калий, намалява риска от инсулт. Това сочат резултатите от американско проучване, пише "Дейли експрес".

Авторите му от медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк са установили, че за хората, които си набавят повече калий чрез храната, рискът от опасния и често фатален мозъчен удар е по-нисък, отколкото за тези, в чието меню не присъстват богати на елемента храни.

Ето защо консумацията на достатъчно банани, бели и сладки картофи и бял боб може да предпази от инсулт.

В продължение на 11 години учените са наблюдавали 90 000 жени на възраст между 50 и 79 години. За онези от тях, набавяли си най-големи количества калий, рискът от инсулт е с 12% по-нисък, от исхемичен инсулт - с 16%, и от смърт - с 10%.

Препоръчителният дневен прием на калий за възрастни е 4700 милиграма. Един банан осигурява девет процента от него. Авторите на настоящото проучване обаче са установили, че само 2,8 процента от изследваните лица са си набавяли препоръчителната дневна доза. Специалистите препоръчват хората да наблягат повече на богати на калий продукти и напомнят, че елементът не се съдържа в нездравословните храни.

 

 

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 101 посетителя в сайта