www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЗАПОЧВА КОЛЕДНИЯ ПОСТ. КАК ДА СЕ ХРАНИМ?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Когато не сме информирани как да структурираме менюто си, се получава покачване на теглото. Но бих искала да обърна внимание, че за да сме здрави и доволни от формата си, трябва така да комбинираме белтъчните храни през тези 40 дни на пост, че да дадем на организма необходимите белтъци, като заместим месото, млякото, яйцата. Комбинацията от бобови и зърнени храни е една много добре балансирана формула на необходимите аминокиселини, които присъстват в месото.

Подходящо е да комбинираме боб с хляб, грах с ориз, нахут с ориз. Понеже това са високоенергийни храни, тази комбинация трябва да бъде в обедното ни меню, съчетана с много зеленчуци. За вечеря не са подходящи въглехидратни храни като картофи, ориз, боб, леща, тъй като нямаме възможност да ги изгорим. Ето защо вечер е добре да ядем предимно зеленчуци. За да има засищаща функция, може да се добавят и 50 грама ядки.

Сутрешната закуска е добре да бъде на базата на пълнозърнеста храна като овесени ядки, гарнирани обилно с плодове. Или пък филийка пълнозърнест хляб, намазан с лютеница или кьопоолу, с различни зеленчуци.

Не бива да пропускаме подкрепителните междинни хранения – добре е човек да приема храна пет пъти дневно. Трябва да се пият много зелени и черни чайове с лимон и мед, както и прясно изцедени плодово-зеленчукови сокове. Те съдържат над 5000 антиоксидантни вещества, които не са калорийни носители и са мощни защитни фактори за организма по отношение на различни болести.

За около 20 дни човешкият организъм има депо на всяко жизненоважно хранително вещество. Но след това време запасите се изчерпват. Това се отнася както за аминокиселините, така и за витамините. Особено опасно е да останем без витамин В12, който не присъства в растителния свят и липсата му води до анемия. Този дефицит е най-отчетлив при бременни и кърмачки, чиито изисквания са повишени.

От друга страна, постите са особено благоприятни за хора с артериална хипертония, с подагра, с висок холестерол и триглицериди в кръвта. Това е така, защото по време на постите наблягаме на пресните плодове и зеленчуци, богати на калий и бедни на натрий, и не консумираме съдържащите холестерол животински продукти.

Ето защо всеки човек, решил да се пречисти духовно и физически, трябва да прецени положителните и отрицателните последици от това начинание. Бъдете особено внимателни по време на пости и ще бъдете здрави и удовлетворени.

 

 

 

vesti.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 62 посетителя в сайта