www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПРИГОТВЕТЕ ПУЙКАТА БЕЗ ДА Я МИЕТЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

пуйка

 

Близо половината от хората продължават да мият коледните пуйки, въпреки предупреждението, че по този начин се повишава риска от хранително отравяне, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания от специалисти от университетите на Манчестър и Ливърпул.

Авторите му са установили, че 57 процента от мъжете, които поемат задачата за приготвянето на пуйката за Коледа, и 44 процента от жените мият птицата, без да се съобразяват, че тази практика крие опасност.

"Хората подценяват риска от зараза, въпреки годините на информация и кампаниите срещу практиката птичето месо да се мие преди обработка. Явно е трудно да се преборят със старите навици. Резултатите от настоящето проучване показват, че не само по-възрастното поколение, но и по-младото, се придържа към тази опасна практика. Коледа е един от най-натоварените дни за домашните кулинари, които искат да се представят добре с традиционното блюдо. Те обаче продължават да не възприемат основното ни хигиенно послание, касаещо шедьовъра на коледната трапеза - пуйката. Посланието е съвсем кратко и ясно - мийте ръцете си, не птицата", казва професор Дан Ригби от университета на Манчестър.

Агенцията за стандарт на храните във Великобритания предупреждава, че миенето на птиците крие риск от разпръскването на патогени като Салмонела и Кампилобактер върху чисти съдове, прибори и повърхности, което може да доведе до кръстосано заразяване и хранително отравяне, напомнят авторите на настоящото проучване.

 

БТА

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 124 посетителя в сайта