www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЗА КАКВО Е ПОЛЕЗЕН ЖЪЛТЪКЪТ?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Жълтъкът съдържа 100% от витамините А и Е и каротеноидите (предимно силно резорбируеми форми на лутеин и зеаксантин), почти всичкото желязо, фолиева киселина и В6, както и по-голямата част от медта. За сравнение в белтъка не е съсредоточен нито един от витамините и минералите, с които ни снабдява яйцето. Белтъкът има водеща роля само като допълнителен източник на магнезий или при силно изразен дефицит на протеин, но и двете може да бъдат набавени и с консумация на месо. Докато жълтъкът в своята комплексност е незаменим. Включително за хората, които го отбягват, заблудени от митовете за холестерола.

Медицината тихомълком смъкна това плашило, развявано почти до края на миналия век. Днес вече е безспорно, че яйцето е много полезно, особено сърцевината му. Всъщност

суровият жълтък увеличава добрия холестерол. При хората, които не го варят, пържат и не го влагат в печива, се установяват по-лесно храносмилане, повишена издръжливост и устойчивост на болести.

В университета на Кънектикът, САЩ, е изследван най-задълбочено ефектът на яйцата върху нивата на холестерола. В контролираните проучвания учените доказват, че жълтъкът почти не променя или ако променя, придвижва в положителна посока нивата на холестерола.


Но жълтъкът съдържа и омега-3 мастни киселини, изключително необходими за правилното функиониране на мозъка и ретината на окото, в оптимална пропорця с омега-6 мастни киселини, нужни за здрава кожа и коса, за либидото, размножаването и растежа. Те са безценни, особено за малките деца, бременните и кърмещите жени и хора с дегенеративни заболявания, свързани с оксидативен стрес, особено тези на нервната система като например болестта на Алцхаймер.

"Суровият жълтък дава на човека всичко, от което той се нуждае, с изключение на витамин С, но този витамин си набавяме от множество храни. Суровият жълтък помага и се приема много добре и при заболявания, считани за строго противопоказани за термично обработени яйца: чернодробни, включително цироза, жлъчнокаменна болест, панкреатити, метаболитен синдром с висок холестерол, хипертония, бъбречни заболявания и много други. Но, белтъкът на суровото яйце не бива да се яде
- той съдържа трипсин-инхибитори, потискащи белтъчното смилане, както и блокери на биотина (витамин Н) - казва д-р Георги Гайдурков. - Но жълтъкът, преминал през термична обработка, се превръща в пълната си противоположност - увеличава лошия холестерол, съдейства за скоротечна съдова склероза и участва в развитието на всички други дегенеративни заболявания. Затова, ако желаем термично обработено яйце, то нека да е най-много рохко сварено. Последният мит - за опасността от салмонелоза, също е развенчан. Решаваме проблема, като стерилизираме черупката на непукнатото яйце с измиващ препарат и абразивна гъбичка."

Всъщност науката за храненето не оспорва ползата от течния жълтък, презастраховките са само по отношение на риска от салмонела. Аргументът е, че някои хора може да не спазят стриктно хигиенните правила за дезинфекция на черупката. 
Как точно суровият жълтък повишава добрия холестерол? Съдържащият се в тях лецитин в активна форма емулгира холестерола, обяснява д-р Гайдурков. Не само той, но и всички лекари съветват за най-добър ефект да купуваме яйца от свободно отглежданите кокошки. Сред основните предимства е, че имат с 1/3 по-малко холестерол от другите яйца и с 1/4 по-малко наситени мазнини, а жълтъци съдържат до 7 пъти повече бета-каротин, обяснява д-р Рени Стоянова.

Точно такива домашни яйца ползва д-р Людмила Емилова за една от малкото си рецепти с животински продукти - жълтък, смесен с малко мед.

Д-р Гайдурков по принцип не подслажда с пчелния продукт, още по-малко жълтъка. Той го харесва комбиниран с пасирани банан и авокадо или като течен шоколад - от сурови кашу и бадем, смлени до паста, какао или брашно рошков, няколко обелени фурми, ванилия, канела, жълтък и малко топла вода. Но с предупреждението, че загряване над 40° намалява полезните качества.

"Който не обича суров жълтък, също не бива да се лишава от яйца, но съветвам да избере щадяща температура - казва д-р Татяна Мороховец. - Готвенето на слаб огън е истинската тайна за приготвянето на белтъчните храни. В случая с яйцата белтъчините стават гумени, когато са изложени на твърде много топлина."

Жълтъкът на яйцето съдържа цялото количество холин, от което се нуждае човешкото тяло, изтъква д-р Емилова. "Холинът е съставка, необходима за продукцията на клетъчните мембрани. Освен това поддържа дейността на мозъка, мускулите и паметта - подчертава лекарката. - Холинът предпазва от възпаление - пусков механизъм за болести и клетъчно стареене. Холинът подпомага развитието на мозъка и мозъчната функция при формирането на плода в майчината утроба и предотвратява вродени дефекти."

 

bgfermer.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 114 посетителя в сайта