www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НЕ СТЕ ЧУЛИ ЗА ЛЕЧЕБНО ПОТУПВАНЕ? ВИЖТЕ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА!

(0 votes, average 0 out of 5)

лечение с потупване

Какво представляват потупванията по тялото?

Упражненията, свързани с потупването на цялото тя­ло, са достатъчно елементарни и лесни за изпълнение. Практикуването им помага за укрепването на костите и сухожилията, развива мускулатурата, повишава подвиж­ността на ставите, подобрява кръвообращението, засилва работата на вътрешните органи и обмяната на вещест­вата, което се отразява на фигурата.

С длани или юмруци се потупва цялото тяло. След потупването остава чувство за пълна отпуснатост и из­пълненост с енергия, движенията стават ловки и бързи, а главата - свежа. Съчетаването на "вълшебните потуп­вания" с пиенето на джинджифилов чай усилва оздра­вителния ефект.

Този вид упражнения се приспособяват по-лесно към обстоятелствата и са по-мобилни, отколкото масажът, из­пълняван от друг човек, поради което е по-икономичен и ефективен.

Обичаен инструмент за такива процедури са ръцете, но някои използват торбички с пясък за потупването.

1. Потупване по ръцете

Упражнението може да се изпълнява в изправено по­ложение или по време на разходката ви. При изпълнение на упражнението в изправено положение тялото трябва да е отпуснато, раменете и лактите - също отпуснати.

С дясната длан или юмрук потупвайте по лявата ръка от горе до долу и от всички страни - по 25 пъти по всяка страна (пет пъти по пет потупвания). След това направете същото с дясната си ръка с помощта на лявата си длан или юмрук. Общо ще се получат 100 - 200 потупвания.

Ефект на въздействието

Упражнението укрепва ефекгивно мускулите на ръцете, правейки ги по релефни. Подобрява кръвообращението и премахва запушванията в меридианите, влошаващи протичането на енергията ци.

2. Потупване по кръста и корема

Без да се сгъвате в кръста с дясната длан или юмрук потупвайте по лявата част на корема, а с лявата длан или юмрук потупвайте по дясната част на кръста, след което потупайте с дясната ръка по лявата част на кръста, а с ля­вата ръка - по дясната част на корема. Потупвайте с двете си ръце по горната и долната части на корема, а също така по горната, средната и долната част на кръста. Потупайте по 100 - 200 пъти по всяка страна.

Ефект на въздействието

Упражнението укрепва ефективно мускулите на корема и кръста, спомага за намаляването на мастните отлагания в областта на корема.

3. Потупване по седалището

С лявата длан или юмрук потупайте по лявата половина на седалището, а с дясната - по дясната. По 50 - 100 пъти по всяка страна.

Ефект на въздействието

Упражнението укрепва ефективно седалищните мускули, спомага за намаляването на мастните отлагания и целулита.

4. Потупване по краката

Застанете прави, вдигнете десния крак, опирайки пе­тата му върху парапет.

С дясната длан или юмрук потупвайте по бедрото и пищяла си от горе до долу по 5 пъти. След това потупвайте крака си по горната, долната, външната и вътрешната му повърхност - по 5 - 10 удара от всяка страна.

След това направете същото с лявата ръка и левия крак.

Ефект на въздействието

Упрюкнението укрепва ефекгивно мускулите на кра­ката, спомага за намаляването на мастните отлагания и подобрява кръвообращението, като с това предотвратява появата на варикоза.

 


 


 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 62 посетителя в сайта