www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КИНОА - С КАКВО Е ПОЛЕЗНА?

(0 votes, average 0 out of 5)

ползите от киноа

Откъде е произхода на киноа?

 

Позната още като "златото на инките", през последните години киноата е един от символите на здравословно­то хранене.

Отглежда се от хилядолетия почти в цяла Южна Аме­рика, но основно в Боливия и Перу, където са съсредото­чени 97% от световното производство.

На езика на местните киноа означава "майчин о зърно".

Растението е свързано с много езически ритуали за пло­дородие. Така например засаждането му всяка година се превръща в истински празник. Първите семена, съхраня­вани в златен съд, разпръсква самият вожд на племето.

За инките киноата е била свещено зърно и една от ос­новните три храни в менюто им, наред с царевицата и картофите.

Киноата не е зърнено растение - принадлежи към се­мейството на щировите и е "роднина" на цвеклото, спа­нака, амаранта, щира и лободата. Листата на това едного­дишно растение са широки и също намират приложение в кухнята. Те са и лечебни - прилагат се за облекчаване на болка и за по-бързо зарастване на рани. А семената на киноата, освен за готвене, са и суровина за една популярна в Андите напитка, подобна на бирата.

Въпреки че и сега тя е поминък и прехрана за бедните, до неотдавна киноата се е възприемала като храна само на бедните. Нещата се обръщат през 1987 година при посе­щението на испанските кралски особи в Боливия. Кралят и кралицата опитват някакъв специалитет с киноа и той много им харесва. Тази пикантна подробност е отразена широко в медиите, след което настъпва часът на киноата ... Цената й по световните пазари днес е седем пъти по-висо­ка, отколкото пред 20 години.

Днес киноа се отглежда вече не само в Андите. С благо­словията на Далай Лама например започва отглеждането й в Тибет и Хималаите.

Растението вирее най-добре на 3 000-4000 метра над­морска височина, тоест в райони с бедни почви и сурови климатични условия. Според легендите негова родина са бреговете на най-високо разположеното в света езеро ­Титикака.

Защо киноа е толкова уникална?

Киноата е по-богата на белтъчини от всички зърнени храни, съдържа много минерали, в нея няма глутен, което я прави незаменим източник на протеини. Киноата е ще­дър източник на фибри и витамини от група В. Тя е с мно­го нисък гликемичен индекс, което я прави изключително подходяща храна при диети за отслабване.

Едно сравнение за илюстрация: киноата съдържа 16,2­20% протеини, докато в ориза те са 7,5%, в просото - 9,9%, а в пшеницата - 14%. Освен това протеините в киноата са с много високо качество.

Семената на киноата съдържат всичките аминокисе­лини, които са необходими за правилното функционира­не на човешкия организъм. За разлика от ориза и пшени­цата например, които съдържат малки количества лизин, съставът на аминокиселините в киноата е изключително балансиран и много близък до състава им в млякото. По­вечето от ненаситените мастни киселини, които се съ­държат в семената, са Омега 3 - нещо, с което се слави още само рибата!

Какви са полезните свойства на киноа?

Нещата не свършват дотук. В семената на киноата се съдържат въглехидрати, мазнини (с високо съдържание на лецитинова киселина), скорбяла, минерали и още витами­ни - А, С, D, дО най-ценния - рибофлавина (витамин В2). Те са много богати на фосфор (три пъти повече, отколкото съдържа оризът с най-високо качество, а не отстъпват по съдържание на този елемент дори на някои видове риби), желязо (два пъти повече, отколкото съдържа пшеницата), цинк, натрий, калий ...

Ето какво получава човек от 100 г сварена киноа:

· белтъчини - 4,4 г

· въглехидрати - 21,3 г

· скорбяла - 2,8 г

· мазнини - 1,9 г

· витамин Е -0,6 мг

· витамин В 1 - 0,1 мг

· вита;нин В2 - 0,1 мг

· витамин В3 - 0,4 мг

· витамин В6 - 0,1 мг

· фолиева киселина - 42 мкг

· калций -17 мг

· желязо -1,5 мг

· фосфор -152 мг

· калий -172 мг

· натрий - 7 мг

· цинк -1,1 мг

·.мед - 0,2 мг

· магнезий - 0,6 мг

· селен 2,8 мкг

100 г необработена топлuнно киноа съдържа:

• 14 г белтъчини, 64 г въглехидрати, 7 г фибри, 6 г маз­нини, 368 ккал.

На пазара се предлагат три вида киноа (както и пакети със смесени видове) - червена, черна и кремава (най-по­пулярния вид), които почти не се различават както по хра­нителна стойност, така и по вкус.

Ето 11 още информация за това невероятно расте­ние, за което спеl{иалистите твърдят, че "на едно стъбло растат заедно яйца, мляко, картофи и хляб":

• От киноата можете да приготвяте самостоятелни блю­да, но можете и да я комбинирате с по-бедни на лизин зър­нени продукти.

• Семената на киноата са покрити с плътен слой сапо­нини, които могат да придадат малко възгорчива нишка на ястието. Ето защо е добре преди топлинната обработка да янакиснете за един час или много обилно да я измиете с вода, за да отмиете сапонините.

• Киноата се преработва много лесно в стомашно-чрев­ния тракт и е подходяща за хора с наднормено тtrло, за възстановяване след боледуване, за бременни жени, малки деца и възрастни хора - тоест както се казва за всички.

• Киноата е лесна е за приготвяне – топлинната й обработка продължава не повече от 15 минути. Ако искате да приготвите хрупкава киноа, варете я 10 ми­нути, ако я предпочитате мека и пухкава - 15 минути. Класическото съотношение с водата е 1 :2, но има и ре­цепти, в които водата е повече или по-малко.

• Можете да слагате във водата за варене мазнина, бил­ки, подправки - семената попиват ароматите и киноата ще стане още по-вкусна.

• В ризото И супи киноата се слага измита и подсушена, като се добавя повече течност.

• Киноата е подходяща за деца над 6-7-месечна възраст.

Можете да намерите в магазините детски консервирани пюрета с киноа.

• Киноата не съдържа глутен - това я прави прекрасна храна за алергични към глутен.

• Киноата е алкален продукт - помага на кръвта да под­държа желаните нива на РН, което е много важно за об­щия здравословен статус.

• Киноата има много кратък период на покълване - само няколко часа. А кълновете са изключително полезна хра­на, защото в тях се съдържат активирани ензими, а съдър­жанието на витамини и минерали е многократно повече, отколкото в семената.

Как да приготвяме киноа?

Пригответе кьлновете така: Измийте семената и ги залейте с вода в купа или буркан (водата трябва да е двойно повече от семената). След 4 часа отцедете семената и обил­но ги измийте. По този начин ще отстрани те сапонините.

Добавяйте кълновете в салати, супи и зърнено-плодови закуски идесерти.

Здравословни качества на киноата:

• подобрява дейността на стомашно-чревния тракт, стимулира метаболизма;

· помага за по-бързото заздравяване на рани;

· предпазва от сърдечно-съдови болести;

· не се подлага на генно модифициране.

Кулинарна обработка на киноата:

• Кашата от киноа напомня каша от неолющен ориз, вку­сът й обаче е леко орехов. Ако добавите в нея малко кафява захар и поръсите с канела, ще получите прекрасен десерт.Когато варите киноата, внимавайте с количествата,

защото при топлинна обработка тя увеличава обема си че­тири пъти!

• Обикновено любителите на киноа първо я измиват мно­го добре - до прозрачност, след което я слагат във вряща подсолена вода и като кипне, намаляват силата на огъня, похлупват съда и варят до готовност. После я охлаждат и прецеждат, ако все още е останала течност. Ако предпочи­тате да следвате съветите на производителите, направете следното: Накиснете киноата за 5 минути в студена вода. Обилно я измийте под течаща вода, докато водата започне да става прозрачна. След това я варете по вече описания начин. След като я свалите от огъня, махнете капака и покрийте тенджерата с кърпа - така киноата се задушава и става по-вкусна. След като се охлади, можете да я употребявате във всякакви специалитети.

• Можете да си измислите собствени рецепти с киноа - салати, основни, десерти. Не се иска много фантазия

- спокойно заменяйте в рецептите ориза, булгура или кускуса с киноа.

• за любителите на по-пикантната кухня: ако преди ва­ренето запържите семената от киноа за няколко минути в растителна мазнина, ястието ще стане още по-вкусно.

• Трябва да знаете още, че веднъж сготвена, киноата се разваля много бързо. Можете да съхранявате ястието в хладилника не повече от едно денонощие.

И още един факт: Растението е включено в списъка на NASA на храните, които могат да бъдат отглеждани в ус­тойчиви екосистеми, при продължителни полети в Космо­са или в станции на други планети, с което фактически е издигната на пиедестал като суперхрана на бъдещето.

 

Ако сте страстни привърженици на правилното хранене, няма да сбъркате, ако се снабдите с дехидратор за вашата кухня. В него можете да си приготвяте вкусни бисквити и крекери с киноа (и не само!). В дехидратора специалите­тите се сушат и така се запазва вкуса на продуктите и ен­зимите в тях не се разрушават. Приготвената в дехидратор храна се смята за суперздравословна.

 

Прочетете още:

Киноа, как се отслабва с киноа

ГОДЖИ БЕРИ - СИЛЕН АНТИОКСИДАНТ

ЮЛИАНА ДОНЧЕВА ПОДЪРЖА ФИГУРА С ГОДЖИ БЕРИ

ДИЕТА С ЕЛДА СВАЛЯ 3 КГ НА СЕДМИЦА

КАК ДА ОТСЛАБНЕМ С ЕЛДА?

ОТСЛАБВАНЕ С ЕЛДА

РЕЦЕПТИ С КИНОА

 

 

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 1853 посетителя в сайта