www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Каква е разликата между коронавирус и грип?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Разлика между коронавирус и грип

Как да различим Коронавируса от обикновена настинка и грип?

Треска, втрисане, болки в тялото и кашлица. Всички симптоми изглеждат еднакви при настинка, грип, и коронавирус, известен също като COVID-19.

Как да правите разликата между Covid 19 и грипа ?

Ето информация, която ще ви помогне да разберете по-добре признаците, симптомите и лечението при грипа и Ковид -19

Коронавирус или COVID-19, какво трябва да знаем за него?

Коронавирусът, или COVID-19, е нов щам на коронавирус, който не е наблюдаван по-рано при хората, който се разпространява бързо по целия свят. Четири други щама на коронавирус са познати на човека, които са много чести и обикновено причиняват само леки симптоми (като обикновената настинка). Въпреки това, някои щамове, като COVID-19, могат да причинят тежки заболявания при определени групи. Например, възрастните хора и хората с тежки основни здравословни състояния - като сърдечни заболявания, белодробни заболявания и диабет, са изложени на по-висок риск от развитие на сериозно заболяване COVID-19. В момента няма лек или ваксина за COVID-19.

Симптомите на коронавирус- COVID-19 могат да включват:

Треска и / или втрисане

Кашлица (обикновено суха)

Задух или затруднено дишане

Умора (понякога)

Болки (понякога)

Главоболие (понякога)

Болки в гърлото (понякога)

Загуба на вкус и мирис (понякога)

*Симптоми, засягащи горните дихателни пътища, като хрема и синузит, са много редки при COVID-19.

Тежестта на симптомите на COVID-19 варира от лека до тежка. Ако подозирате, че имате COVID-19, обадете се на вашия личен лекар, който може да анализира вашите симптоми и да даде конкретни препоръки за лечение. Ако симптомите ви са леки, вероятно ще бъдете насочени да останете вкъщи, за да предпазите другите от заболяването. Ако сте насочени към медицинско заведение, не забравяйте да се обадите първо и да ги уведомите за вашите симптоми, преди да влезете за лечение.

Каква е Разлика между настинка, грип COVID-19?

Настинка

Въпреки че може да почувствате неразположение, когато имате настинка, симптомите като цяло са леки в сравнение с по-агресивните вируси като грипа. Настинката може да причини някои или всички симптоми, изредени по-долу:

Хрема или запушен нос

Кашлица (лека)

Умора (понякога)

Кихане

Влажни очи

Възпалено гърло

Главоболие (рядко)

Болки

Повечето лекарства без рецепта имат умерен ефект върху симптомите на настинката. Типичната настинка ще продължи средно 7 до 10 дни. По-голямата част от симптомите всъщност не са причинени от самата инфекция, а по-скоро имунната система на тялото ни се опитва да се отърве от нея. Повечето вируси на настинката ще изчезнат, ако сме търпеливи и дадем време на тялото да се борят с тях. Вашата имунна система е най-голямата защита срещу настинка.

Какви са симптомите на грип?

Сезонният грип идва бързо и агресивно. Това е често срещана респираторна инфекция, причинена от вирус, който засяга носа, гърлото и белите дробове и може да продължи от 5 до 7 дни. Ето някои често срещани симптоми на грип:

Треска и / или втрисане

Кашлица (обикновено суха)

умора

Болки

Хрема или запушен нос (понякога)

Болки в гърлото (понякога)

Диария (понякога при деца)

За разлика от настинка или коронавируса, ваксинацията е добър начин за предотвратяване на грипа. Ако сте си направили ваксина и се разболеете от грип, симптомите ви като цяло ще са по-леки, отколкото ако не сте си направили ваксина. Повечето хора с грип се излекуват без медицинско лечение. Останете си вкъщи и почивайте, пийте течности и лекувайте треска с ацетаминофен или ибупрофен.


Повече информация за грипа:

Важно е да запомните, че антибиотиците няма да помогнат на никакви вирусни инфекции. Обикновено инфекциите трябва да „извървят“ пътя си, така че е най-добре е просто да изчакате да премине. Ако вирусните ви симптоми се подобрят, а след дни внезапно се влошат, трябва да се свържете с вашия лекар, който може да прецени дали имате бактериална инфекция.

Но само вашият лекар може да даде точна диагноза, дали сте болни от грип или от коронавирус.

loading...

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 35 посетителя в сайта