www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Коронавирусът атакува белия дроб

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Коронаровирус

 

Какво представлява коронавируса?

Епидемията се причинява от неизвестен досега коронаровирус. В тази група вируси само шест, с новия вече седем, са познати на човечеството, те са известни с това че заразяват хората. Такъв е-е тежкия остър респираторен синдром, който се причинява също от коронаровирус. Той успя да причини смърт на 774 човека от 8098 заразени. Това се случи през 2002 година. Епидемията се разпространи в Китай. Това е и една от причините хората да са в паника в настоящия момент.

Колко тежки са симптомите на коронавируса?

За момента знаем малко неща за него. Но е доказано че той започва със силна треска и висока температура. Тези симптоми карат много хора да потърсят лекарска помощ, но това се отнася само за тежката форма на вируса. По-леката форма на вируса по нищо не се различава от грипните състояние, които са познати на специалистите. Към настоящия момент никой не може да потвърди, дали съществуват безсимптомни състояние на коронавируса . Възможно е да има и безсимптомни състояния, при които, човекът е заразен, не чувства симптоми, но разпространява вируса.

Коронавирусите причиняват симптоми, които водят до лека настинка, но може да се стигне и до тежки усложнения, дори и смърт

Ето защо Световната здравна организация въведе спешни мерки, които наподобяват мерките, взети при свинския грип и ебола. Единствено тези мерки могат да ограничат, в някаква степен разпространението на коронавируса. Световната здравна организация изпрати мерките, които трябва да бъдат предприети до всички страни, включително и до България, за да се ограничи разпространението на вируса. В интернет е пуснато специално приложение, което показва къде се разпространява вируса.

Какво знаем за протичане на инфекцията?

Коронавирусът попада в белия дроб като го заразява и болния започва да проявява следните симптоми: кашлица, кихане, заедно с много висока температура. Това за симптомите, които могат да дадат знак, че болният се е заразил с коронавируса. Специалистите в този момент не биха могли да дадат ясна индикация кои хора са по-уязвими към инфекцията, и кои, не са податливи. Изследователите правят проучвания и търсят отговори и на други въпроси, например как вирусът заразява хората и колко е инкубационния период на коронавируса? Също така, колко часа след заразата започват симптомите?

Бързо ли се разпространява коронавирусът?

Разпространението на вируса създава усещане за бързо разпространение. Но всъщност не е така. Засилените мерки, които властите в Китай прилагат, създават илюзия, че вирусът се разпространява много бързо. Съобщаването на цифрите кара хората да изпадат в паника. Но доста от тях твърдят, че ще има и лица, които няма да потърсят лекарска помощ, а всъщност са носители на вируса, поради факта че симптомите са в лека форма.

Смъртоносен ли е коронавирусът?

Повече от 100 човека вече са починали, след като са се заразили с новия вирус, но броят им непрекъснато се увеличава. Лекарите обясняват, че инфекцията няма да причини смърт за 48 часа, заразяването се развива бавно и отнема повече от седмица преди летален край.

Може ли коронавирусът да бъде спрян?

Вирусът се появи изненадващо и това е една от причините хората, които се занимават със създаването на различни ваксини да бъдат сварени неподготвени. В момента най-ефективния начин да бъде преборен коронавируса, е изолацията от страна на лекарите на болния в специализирани клиники. Какво казват специалистите?

Как може да се предпазите от коронавируса?

В настоящия момент превенцията се състои единствено в носенето на маски, поддържането на добра хигиена, честото миене на ръце, да се ограничат пътуванията и да не се посещават масови мероприятия.

Как се появи коронавирусът?

Нови вируси се появяват непрекъснато. Най-разпространената им поява е като минават от животни към хора. Известно ни е как свинския грип и птичия грип предизвикаха епидемия чрез пренасянето им от животни.

Всички изследователи смятат че и при коронавируса се случва нещо подобно. Известно е, че заразата е тръгнала от пазар за морски дарове. Това се е случило в китайския град Ухан и специалистите смятат, че това е станало чрез пренасяне на заразата от кит или китова мас, или зайци ,змии, прилепи, които също са били открити на пазара. Специалистите са убедени че най-голямата възможност за пренасяне на коронавируса клони към прилепите. Те се сочат като основен виновник за епидемията.

Защо коронавирусът се позиционира в Китай?

Отговорът е лесен. Причината е в гъстотата на населението. Също така трябва да добавим, че китайците са известни с близкия си контакт с животни, за които се знае, че са приносители на вируса. Затова медиците не са изненадани, че коронавируса за първи път се появи в Китай. С една дума, вирусът се разпространява толкова бързо, защото много хора идват в Ухан, заразяват се и се прибират вкъщи. Не трябва да отхвърляме факта, че там се намира едно от най-големите летища през което преминават повече от 20 милиона всяка година.

Обобщение на най важните симптоми на коронавируса:

- температура

-треска

-недостиг на въздух

- затруднено дишане

- болки в корема

- разстройство

Тежки форми на коронавируса симптоми:

- пневмония

- тежък респираторен синдром

- бъбречна недостатъчност

- смърт

Терапия на коронавируса

-не съществува ваксина срещу вируса. Лекуват се само симптомите, както при всички останали видове грип.

loading...

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 81 посетителя в сайта