www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

НЕЖЕЛАНИЕ ЗА СЕКС

(1 vote, average 5.00 out of 5)

Преждевременната еякулация - симптом на социалната фобия

Сигурно сте чували или пък самите вие сте изпитвали сексуални затруднения в резултат на медикаменти, взимани за лечение на тревожните разстройства.

Но знаете ли, че всъщност често самите тревожни разстройства, в частност паническото разстройство и социалната, предизвикват сексуални дисфункции. Това сочи изследването на учени от Федералния университет в Рио де Жанейро. Те са открили, че хора с паническо разстройство и социална фобия, имат изразени промени в сексуалния си живот или пък развиват сексуални разстройства много повече от останалите.

Изследването, в което са взели участие 30 пациенти със социална фобия, и 30 пациенти с паническо разстройство, достига до интересни изводи.

47 процента от пациентите със социална фобия, изпитват преждевременна еякулация, докато само 21 процента от изживяващите паническо разстройство мъже, имат същия проблем. Повечето мъже с паническо разстройство развиват този проблем, защото по време на сексуален контакт, са получили паническа атака. При страдащите от социална фобия, ниското самочувствие и преценка, водят до преждевременна еякулация.

Изследователите са стигнали до извода, че социалната фобия нанася много по-голяма вреда върху мъжествеността, отколкото паническото разстройство. Първият сексуален контакт на мъжете със социална фобия по правило е с проститутка, и техния житейски избор е да бъдат сами, отколкото семейни. При мъжете с паническо разстройство, обикновено първият сексуален партньор е тяхната приятелка.

Какво докарва нежеланието за секс?

Нежеланието за секс при двата типа разстройства е мотивирано от две различни причини. При социалната фобия, както вече казахме, то се движи от ниското самочувствие и себеопределение като недостатъчно качествена личност. Това поведение кара мъжете да странят от секса, изпитвайки страх да не се изложат.

При мъжете с паническо разстройство нещата стоят по друг начин. При тях сексуалната функция е на добро ниво, но страхът от възможна паническа атака ги възпира. Мъжете с паническо разстройство обикновено имат добро сексуално самочувствие и потентност.Тук сексуалната неохота вероятно е част от агорафобичния набор.

Само 5 от 28 доброволци с паническо разстройство, са споделили, че им се е случило да изпитат паническа атака по време на секс. Постоянната повишена тревожност при изпитващите социална фобия, почти в 90 процента от случаите води до преждевременна еякулация и отказ от сексуални контакти и създаване на реални връзки.

Тази си тревожност в настоящето, те "намаляват" с безкрайните виртуални  запознанства. Така те реализират своята мъжественост, без да натоварват психиката си с постоянното безпокойство, което изпитват в реалната връзка.

Мъжете с паническо разстройство, независимо от проблемите  си са доста социални хора, поемащи рискове и процентът на не семейни при тях е нищожен.

Накрая специалистите заключават, че преждевременната еякулация може да има и своите физически причини, но в този случай, тя е била разглеждана само от гледна точка  на двете тревожни разстройства - паническо разстройство и социална фобия.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 186 посетителя в сайта