www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПНЕВМОКОКИТЕ СА АГРЕСИВНИ БАКТЕРИИ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Детето ви е застигнато от болки в ухото, хрема и има висока температура. Диагнозата е отит. Ваш близък се мъчи от болезнена кашлица, отпадналост и също е с висока температура.Откриват му пневмония. А колегата ви е с гърчове, световъртеж и отново е с над 38° температура. Лекарите установяват, че е менингит.

Причинителят и на трите заболявания е един и същ - агресивните бактерии пневмококи. "Сега сме точно в сезона им", обяснява доц. Пенка Переновска, специалистка по педиатрия, детска пулмология, фтизиатрия и здравен мениджмънт. Тя е началник на Клиниката по детски болести в столичната университетска Александровска болница.
Дихателните инфекции, сред които и пневмококовите заболявания, са водеща причина за заболеваемост сред всички възрастови групи, показват данните на Световната здравна организация (СЗО). Черната статистика разкрива, че всяка минута в света умира едно дете именно от пневмококова инфекция (менингит, пневмония или сепсис - също причиняван от описаната бактерия).

За съжаление природата е дарила пневмокока с изключително съвършена капсула (тя е полизахаридна), която го защитава от действието на човешкия организъм. Това е едно от обясненията, че смъртността при менингита (възпаление на мозъчните обвивки) е 20 %. 
"Много често при мен идват родители и казват: "Лекарят взе гърлен секрет от детето ни и резултатите показват, че има пневмококи. Какво да правим?", разказа доц. Переновска. И обясни: "Пневмококът може да бъде нормален обитател на нозофаринкса, без да предизвиква заболявания. Оказва се, че до 85% от малчуганите до 5 г. в различните страни може да са

носители на бактерията, но

без да са болни

При възрастните този процент е от 4 до 44. В това обаче няма нищо страшно", казва доцентката. 
Пневмококите най-често предизвикват възпаление на ухото, след което се подреждат пневмонията, сепситът и менингитът. За съжаление при децата диагностиката им е трудна, защото не винаги мъникът може да даде храчка за изследване. "Затова ние, специалистите, разчитаме на хемокултурата, т. е. изолираме причинителя от кръвта", каза още доцентката от Александровска болница. Пневмококът "обича" децата до 2 годинки, най-вече момченцата, и възрастните над 65 г. Това са най-уязвимите групи. Доказателство е статистиката, че поне веднъж в живота си над 85% от всички деца са имали възпаление на ухото. А 62 на сто са го получили още през първата си годинка. При 30-40 процента от вече засегнатите малчугани пък болестта на ухото се е "върнала" втори път. 
Други рискови фактори (но не така значими като възрастта), водещи до развитието на пневмококовите заболявания, са придружаващите болести: вроден придобит имунен дефицит, белодробни проблеми, хронични сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност, диабет и др.
"В клиниката ни лежи момченце, чиято майка ми каза: "Вие изписахте всички останали пациенти, само сина ми - не. Защо?" Обясних , че тъй като той има вроден сърдечен порок, е по-рисков, затова ще бъде под по-дълго наблюдение", допълни специалистката. Не на последно място дали мъниците ще бъдат повалени от пневмококите, зависи и дали посещават детски заведения, където си обменят вируси, бактерии и какво ли не.
От какво пък зависи как ще протекат описаните болести? Колкото е по-малък пациентът или по-възрастен, толкова по-тежко отшумява заболяването. Пневмококовият менингит е най-опасният, а преживелите го получават

сериозни необратими
увреждания

като глухота, изоставане в психическото развитие, епилепсия и др. "Годишно пневмониите причиняват повече смъртни случаи при децата до 5 г., отколкото маларията, морбили и ХИВ, взети заедно, при хора от всички възрасти", посочи доц. Переновска. Спасението от пневмококите е в специално изработената ваксина. 
"Центърът по контрол на заболяванията в Атланта съобщи, че в САЩ годишно пневмониите убиват над 40 000 души, като половината от смъртните случаи са предотвратими, ако пациентите са имунизирани", отсече доц. Переновска. На същото мнение като американците е и СЗО. Тя обявява, че ваксинацията е единственият начин за същественото понижение на заболеваемостта от пневмококови инфекции. 
Още през 1983 г. се лицензира т. нар. 23-валентна ваксина ( срещу 23 серотипа пневмококи, има я и у нас), която е подходяща за рисковите групи. "Минусът е, че не може да се прилага при малките деца, защото е свързана с т.нар. клетъчен имунитет, който при тях не е развит", обясни доц. Переновска. Това налага създаването на нова група ваксини - 7-валентни, които за първи път се въвеждат в САЩ през 2000 г. Те намаляват заболеваемостта, но причинена само от серотиповете, които са във ваксината. Затова в последствие се произвежда 10-валентната ваксина. "А днес вече има и 13-валентна ваксина", каза доц. Переновска.

 

 

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови


loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 205 посетителя в сайта