www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДО 80 СМ ТАЛИЯ ЗА ЖЕНИТЕ И ДО 94 ТАЛИЯ ЗА МЪЖЕТЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

 

Доц. Никола Рунев работи в кардиологичната клиника към Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести в Александровска болница:

- Има ли нови рискови групи, застрашени от сърдечно-съдови заболявания, доц. Рунев?

- Не, те са добре известни. Става дума за хората с артериална хипертония, висок холестерол, пушачите, диабетиците. Лошото е, че рисковите фактори се срещат сред все по-млади хора, дори и в детска възраст.

- Дайте пример?

- Ясна статистика няма, но впечатлението по цял свят и най-вече у нас е за “подмладяване” на засегнатите. Какво имам предвид - ако инфаркт преди 20 г. е бил нещо типично за пациенти на 60-70 г., сега приемаме болни с тази диагноза на 30-40 г. И то с масивни сърдечни удари. Ако трябва да направим профил на тези хора, то те не са с високо кръвно налягане, а с леко повишено, с умерена дислипидемия (б. р. - най-общо означава повишено съдържание на холестерол и триглицериди в кръвта) и обикновено пушачи. Освен това повечето са с наднормено тегло. Според последните стандарти обиколката на талията при мъжа не трябва да е повече от 94 см, за жените - 80 см.

- Над тези стойности има риск за сърдечно-съдово заболяване, нали?

- Да. Но за съжаление всеки ден виждаме по улиците мъже между 30 и 40 г., които са със затлъстяване в областта на корема. Т.е. талията им категорично е над 94 см. Известно е, че именно абдоминалната (б. р. - коремната) тъкан е важен ендокринен орган. Тя произвежда хормони и възпалителни субстанции, които пряко повишават кръвното налягане и директно ускоряват развитието на атеросклероза (б. р. - натрупване на плаки по вътрешната стена на съдовете, което води до запушване). Затова тлъстините в областта на корема не са безопасни. По тази причина постоянно повтаряме на хората да се движат...

- ...Имаше съвет за минимум 7500 крачки дневно?

- Сега ще ви цитирам една препоръка на Европейското кардиологично дружество - т. нар. телефон на здравето. Но не се има предвид телефон, а всяка цифра в него означава нещо. Той е 053 140 530. “0” означава никакво тютюнопушене и да се прекрати, ако човекът е пушач. “5” символизира порциите плодове и зеленчуци, които трябва да се приемат дневно според здравословното хранене. Но тук не става дума за един плод или зеленчук, а порции. “3” препоръчва да изминаваме 3 км дневно. “140” е горната норма за систолното налягане за общата популация, т.е. за здравите хора, които нямат заболявания, но са с рискови фактори. Следващата “5”-ица показва тавана за общия холестерол - т.е. до 5 ммол/л. Втората “3”-ка означава лошият холестерол (LDL), който се отлага в плаките и трябва да е под 3 ммол/л. Последната “0” пропагандира за профилактика на диабета, т.е. нормален гликемичен статус. Посоченият номер лесно се запомня и човек лесно може да си направи равносметка къде се намира спрямо тези показатели. Но за да постигнем ефект ние, лекарите, е необходим ангажимент на личността, както и на институциите, на медиите... Не трябва да се забравят профилактичните прегледи и изследвания.

- Рисковите фактори или наследствената предразположеност натежават повече при развитието на съдови болести?

- Наследствеността за съжаление е изключително рискова и вследствие на нея откриваме пациенти с много опасни стойности на лошия холестерол. Тези хора трудно се повлияват от терапията, а и рано получават сърдечно-съдови инциденти. За щастие не са толкова много. Огромният брой пък нямат тежка наследственост, но са с рискови фактори поради неразумния начин на живот. Наследствеността трудно се коригира, но пък при останалите хора лесно се правят промени в начина на живот. Точно в тази насока помагаме ние, кардиолозите.

 

 

 

 

 

trud.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 338 посетителя в сайта