www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

СМЯНА НА ЛИЧЕН ЛЕКАР. ДАТИ НА ПРОМЯНА

(1 vote, average 5.00 out of 5)

 

Кога става  смяната на личен лекар?

От 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември може да се извърши смяна на личния лекар, напомнят от НЗОК .
За това не се изисква отписване от листата на досегашния общопрактикуващ лекар, тъй като смяната се извършва по служебен път. Смяна на личния лекар може да направите ТУК.

Какви са формалностите по смяната на личен лекар?

Улеснен е достъпът на гражданите до регистрационните форми, които се попълват при избор на личен лекар. Бланките вече могат да се изтеглят от интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), от секция „Вие питате”.  Информацията за лекарите със сключен договор със здравната каса също е поместена на електронната страница на НЗОК в секцията Електронни услуги.

От там напомнят, че при временно пребиваване за повече от един месец, но не по-дълго от пет месеца, извън района на съответната РЗОК, където е избран постоянният личен лекар, хората имат право да напраят временен избор на общопрактикуващ лекар. При временен избор на личен лекар пациентите имат право да получат медицинска помощ във всяко лечебно заведение за първична извънболнична помощ на територията на цялата страна. За целта трябва да бъде попълнена регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар.

Когато здравноосигуреното лице пребивава в друго населено място за срок до 1 месеци се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимода представят здравноосигурителната си книжка.

Хората, на които е поискано да заплатят оказаната медицинска помощ при инцидентно посещение задължително трябва да изискат от лекаря финансов документ за платените суми. При нарушаване на правата им на здравноосигурени те могат да подават жалби до РЗОК, като в случаите на неправомерно взети суми прилагат копие от финансовия документ, издаден от лечебното заведение.

 

Още по темата:

 

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 129 посетителя в сайта