www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ТРАПЕЗА ЗА ВЕЛИКДЕН 2024 КАКВО ТРЯБВА ДА ИМА НА ВЕЛИКДЕНСКАТА ТРАПЕЗА?

(3 votes, average 1.00 out of 5)

 

 

Каква е Великденската трапеза за 2024?

Богата на вкусове, аромати и символика е великденската трапеза на българина. Разнообразявана през годините  с рецепти  и украса, тя е запазила  колорита и самобитността на народните ни обичаи и традиции. В основата са й боядисаните яйца, както и приготвянето на вкусни козунаци.

Разбира се на Великден българинът обича  да хапва агнешко. Агнешкото е един вид курбан, жертвоприношение в чест на празника.

По селата се колят млади мъжки агнета и се пекат цели на жар  или пък на фурна - пълнени с дреболии, ориз и подправки. Градските жители също приготвят  агнешко със спанак, пикантно агнешко печено, пълнена агнешка плешка. Както и много разпространената капама  от агнешко месо, в която се слагат  и пресен лук, моркови, домати картофи, спанак, магданоз. Всичко се овкусява с със сол, черен и червен пипер, задушава се  и се поднася с много добро насторение и с пожелания за здраве и берект.

В някои райони на страната  се гощават и със супи от агнешки дреболии, приготвя се и агнешки дроб сърма/ ястие на фурна  от ориз и дреболии, което накрая се залива със смес от разбити яйца, мляко, малко брашно и се запича допълнително. В други места  пък заместват агнешкото със заешко задушено.

loading...

 

 

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 74 посетителя в сайта