www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

14 - СЕПТЕМВРИ КРЪСТОВДЕН

(3 votes, average 2.33 out of 5)

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН!

 

 

Българската православна църква чества на Кръстовден въздвижение на светия Кръст Господен. На Кръстовден традиционно започва учебната година в духовните семинари - Софийската и Пловдивската. Това съобщиха от пресцентъра на Св. Синод на Българската православна църква (БПЦ). Учебната година започва със св. Литургия и водосвет. С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Св. Синод на БПЦ празничната св. Литургия в Софийската семинария ще бъде оглавена от Тивериополският еп. Тихон, председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". След литургията по традиция, с лития всички присъстващи се отправят към фиалата в двора на Семинарията, където се отслужва празничен водосвет за добър успех в предстоящата учебна година. В молитвата за начало на учебната година се казва: „/Господи/ Отвори ума им, за да възприемат силата на Твоя закон и с успех да изучават добрите и полезни науки. Избави ги от всяка вражеска зла умисъл. Запази ги твърдо в православната вяра, в душевна чистота и целомъдрие, насочи волята им към изпълняване на Твоите свети заповеди и придобиване на добри и полезни навици”.
В семинарския храм се съхранява частица от светия Кръст Господен, която е поставена в изящно изработен със седефена украса дървен кръст.
Частица от св. Кръст на който е разпнат Господ Иисус Христос се съхранява и на Кръстова Гора. Там в навечерието на Кръстовден Пловдивският митрополит Николай ще отслужи от 19:00 часа Празнична вечерня, от 23.00 ч. Утринна и от 00.00часа. Божествена света Литургия в манастира "Св. Троица" - Кръстова гора.
На празника Кръстовден, който е на 14 септември, се честват следните събития в историята на Христовата църква: Чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики; Намирането на Светия Кръст на Голгота и Връщането на животворящия Кръст от персийски плен.
Според традицията на празника в този ден Христовият кръст тържествено се изнася от олтара, като се издига в четирите посоки на света с многократно произнасяне на: „Господи помилуй!“.

На 14 септември се чества Въздвижение на честния кръст Господен, КРЪСТОВ­ ДЕН.

Празнуват Кръстю, Кръстан, Кръстомир, Кънчо, Тинко, Кръстена, Кръстина, Къна, Ставри, Ставра.

Ако на Кръстовден вали дъжд, годината ще е много плодовита.

На Кръстовден започва есенната оран. Започва гроздобера. На Кръстовден е хубаво да обрулите орехите. Който чества Кръстовден с богата трапеза, през годината няма да го боли кръста.

Поздравете именниците с картички от ТУК

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 130 посетителя в сайта