www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

АРАХАНГЕЛОВДЕН - 8 НОЕМВРИ 2016

(1 vote, average 5.00 out of 5)

 

Ангелите са пазители на човешкия род. Всеки при раждането си получава един от тях, за да го пази и закриля, да го предпазва от грях и подтиква към добро.

На деветия месец от сътворението на света , смятано от март, се празнува денят на ангела с деветте ангелски чина Архангел Михаил, посветен на всички  ангели и техен предводител. Смята се на 8-я ден  от Страшния съд  Иисус ще дойде и ще съди живите и мъртвите.

Заради това, че е архистратег на Христовото войнство, Архангел Михаил се изобразява като ангел воин, със светли крила и бойни доспехи. Много често наказва грешника с кървав нож или вади душата на богатия. Той е голям и страшен, като ролята, която му е отредена, на съдник и душевадец. Понякога държи везни, които ще отсъдят  доброто и злото, праведността и греха.

За народа ни водач на всички ангели, серифими и херувими е един от шестимата ратя юнаци, които си разделили света, земята и небето. На Рангел се паднало царството на мъртвите. Затова той идва в сетния час на хората и отнася душите им. Наричат го Рангел Вадидушник и се празнува в негова чест - да вади по-леко душите. Казват, че прави това с ябълка.

Арахангеловден е последният от големите есенни празници, започнали от Св. Петка и Св. Димитър, и слага началото, в който света в пост вглежда в себе си, подрежда ценностите, очаква и се подготвя за голямото Коледно чудо, раждането на Христос. Събота преди празника е голяма Арахангелова задушница.

Денят на всички ангели и херувимии техния производител почитат наистина много имена. Различни  професии също търсят закрила от Арахангел Михаил - полицаи, охранителни органи, касапи, колбасари и др.

Празнуват:

Ангел и Ангелина и техните производни:

Ангелаки, Ангелин, Ангелко, Ангелчо, Ангелуш, Анжел, Анжело,Аньо,Анга, Ангелина,Ангелица,Ангелуша, Анушка, Аня...

Геле, Гело, Гелуш, Гела, Гелуша...

Янгел, Янчо, Янчул Янча...

Анжел, Анжела, Анжелина

Лина.

Архангел, Райко и техните производни:

Рай, Райкан, Райкин, Райко, Райкул, Райкуш, Райло, Райно, Райнуш, Райо, Райол, Райчин,Райчан,Рангел, Рашо, Рашко, Раиника,Раица, Райка, Райча,Рая

Михаил и Михайла и техните производни:

Майкъл -англ., Микеле - ит. Михал, Мико, Михаел, Михаилчо,Михай, Михайло, Михньо, Михо, Михол, Михослав, Михош, Михул, Михуш, Мицо, Мичо, Мише, Мишел, Мишо, Миха, Михаела Мхайла, Михайлина,Михалка, Михна, Миша...

Серафим, Серафима - евр. огнен, пламенен

Рафаил евр. Бог лекува

Освен Ангел, Рангел, Михаил и имената носещи представа за рай - Райна, огън - Огнян, серафими - Пламен. Народът е утвърдил празник за Радо, Радка, Емил.

 

Поздравете именниците с картички от ТУК.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 160 посетителя в сайта