www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАРТИЧКИ ЗА НИКУЛДЕН 2019

(8 votes, average 1.62 out of 5)

 

 

 

РИТУАЛИ


Коли се курбан, празнично жертвоприношение в чест на светеца, задъл­жително риба. Затова празникът се нарича още Рибни Св. Никола, Мокри Св. Никола, Рибена черква. 
Хлябът се разчупва от бащата високо над главите – да са високи класовете по нивите. 
Понякога остават парче от обредния хляб на тавана за светеца – да пази къщата от мишки. 
На места раздават за здраве от дясната половина на обредната жертва. 
В отделни региони главата на рибата се яде на следващия ден (Николова патерица). Ако някой не го стори, светецът се сърди и удря с патерицата си. 
Кръстата кост от главата на рибата се пришива в шапчицата на малките деца, за да ги предпазва от уроки и всякакви лоши магии. Вярвало се е, че е лековита също при безсъние, хъркане и други болести, помага и при болести по добитъка. Костта се стърже на прах, размесва се с вода, престоява три дни на покрива, под звездите, и след това се дава на болния да пие. 
Рибарите оказват специална почит на светеца. Първата уловена този ден риба се изяжда още на брега. След 6 декември риболовът вече е забранен. 
Празнуват се семейно-родови служби "служба", "светец", "оброк", "наместник" в чест на светеца – закрилник на фамилията, дома, имота. Рано сутринта момите канят роднините на гости с вино и китка босилек. Закачлива и весела мома "джумбашлийка" обикаля роднините с наниз люти чушки на рамо и кросно в ръка. Хлябът за обредната служба в чест на патрона се меси от най-младата жена в къщата. Трапезата се реди вечер. На нея някога са присъствали само мъже. За разлика от Варвара и Сава Никулден е типично мъжки празник. Прекадява се от най-възрастния. Питата се разчупва високо над главата пак от него. През двете половини се изсипват варена царевица или жито и се благославя: "Колкото зърна – толкова копє. Къщата да е пълна с челяд, а кесията – с пари." 
На Никулден се събират младежите, които ще коледуват, и отиват да канят своя станеник да влезе в ролята си. 
Освещава се нов дом. Новодомците колят курбан и редят тържествена трапеза. 
На много места се правят сглядни празнични хора, на които момите играят, а момците си избират невести. 
Която девойка иска да се ожени, трябва да се помоли на светеца сутринта рано на празника му, да остави пред иконата му цветя и дарове. 
Празнуват търговците и банкерите, воденичарите, ловджиите, овчарите, които почитат св. Никола за свой патрон. 
Овчарите пазят от свареното жито (царевица) на Никулден и дават от него на животните чак до Гергьовден. Пастирският аспект в култа къв св. Никола го сближава със св. Влас и св. Георги. Свети Никола притежава чудодейни възможности – стои между световете, изцелява неизлечимо болни, подчинява същества от отвъдното на силата си. 
Свети Никола е светец, на когото често се посвещава курбан за избегнато опасно премеждие.


ЗАБРАНИ


Когато се приготвят шаранът или друга риба с люспи – мряна, платика, – люспите не бива да се търкалят по земята и никой не бива да стъпва по тях, за да не го сполети беда. Костите на никулденския шаран не се хвърлят – или се изгарят, или се заравят дълбоко в земята.


ГАДАНИЯ И ПРЕДСКАЗАНИЯ


Овчарите се надхвърлят с овчарските си геги. Който хвърли най-далеч, неговите овце ще са най-здрави и плодовити през годината.


МЕТЕОРОЛОГИЧНИ ПРОГНОЗИ


За народа денят бележи началото на същинската зима. 
"Днес му е денят, утре – снегът", казва българинът и очаква наистина светецът всеки миг да пусне ветровете, които държи затворени в една планинска пещера, да тръсне бялата си брада и да посипе сняг по земята. Студеният Никулден обещава здрава и плодородна зима. 
Ако на Никулден се появи скреж, това е добре за зърнените култури.


ОБРЕДНИ ВЕЩИ, ХРАНИ И СИМВОЛИ


Трапеза

Празничната трапеза освен риба (тя трябва да е с люспи) се състои само от постни ястия (фасул, сарми и др.). Рибата се пълни с лук, ориз, орехи и се пече на фурна цяла в тесто. Централно място заема и обредният хляб "боговица", "богов хляб", "никулски кравай", "светец". Шарките могат да означат кораб, риба, самия светец как хвърчи над морето. Те са пластично моделирани и най-разнообразни – кръст, птиче, кръг, дъга, подкова и др. 
На Никулден трапезата не се вдига цял ден и всеки гост е добре дошъл. 

Риба, шаран

В античността рибата е имала различна символика – щастие, живот, виталност, идваща вероятно от бързото є размножаване. Свързва се с подземния свят, на мъртвите се принася като жертва риба. В християнството е символ на водата. Често една от посоките – запад – се изобразява с риба. В ранното християнство е символ на новопокръстените, техен таен разпознавателен знак. В Евангелието привличането към християнството се сравнява с уловени риби. Рибарят символизира кръстителя, а рибата – този, който се кръщава. До IV в. изображението на риба се среща много често върху саркофази, катакомби и пр. Става символ на самия Христос като своеобразно тълкуване на гръцката дума "риба". 
Шаранът заедно със змията и кокошката символизира подземния свят, света на мъртвите, на влагата, на хтоноса. Трите животни дори се обединяват, за да изрисуват образа на змея – "до кръста момък, надолу шарен смок", прилича на ерген с рибена опашка, главата му е като на кокошка, тялото му е покрито с люспи. 
В митологичната представа за първотворението тези животни са разположени в основата на триизмерното пространство, крепят земята. Според различни етиологични легенди около земята са увити шаран и змия или само огромна змия, която си е захапала опашката. Шаранът и змеят от митологична гледна точка са от един и същ смислов порядък, равнозначни са. 
Според друга легенда земята се държи върху главата на щъркел, а под краката на птицата плува шаран. При изобразяването на света чрез вертикален модел, чрез "световното дърво", "дървото на живота", долната страна се заема винаги от змия или риба. Езически предшественик на св. Никола е змеят, а християнизираната му версия отрежда на светеца да бъде посредник между световете, долния и горния, между земята и боговете. 
Рибата, както и змеят символизират плодовитост, раждаемост. Против безплодие се използва змийска кожа. Старите българи са оставяли по дрехите на бездетна жена да пропълзят змии. Жена, която има сексуални проб­леми с мъжа си, преспива една нощ с риба между краката, а на сутринта му дава да яде от тази риба и казва тихо: "Както харесваш рибата, тъй да харесаш и мен." 
Представата за св. Никола е свързана семантично с митологичните вярвания и представи за рибата и змея.

Имен ден празнуват на 6 декември Никулден:

  • Кольо, Ненка, Нико, Никола, Николай, Николина, Нина, Ница

 

Изпратете картички и поздравете именниците са картички от ТУК

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 211 посетителя в сайта