www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДЕЦАТА НИ ПО-ПЪЛНИ СЪС 7 КГ, ОТКОЛКОТО ПРЕД ЕДИН ВЕК

(0 votes, average 0 out of 5)

Децата ни са средно със 7 кг по-пълни, щом приключи физическото им развитие на 18 г., отколкото преди един век.

Това показва сравнително проучване на БАН, съобщи д-р Атанас Кацаров, и.д. началник на Клиниката по детска ортопедия и травматология в „Пирогов” и зам.-председател на Съвета на директорите му. Той обясни, че днес момчетата тежат средно 79 кг, а момичетата – 65 кг, докато преди век са били с 5-7 кг по-леки. Същото важи за ръста – при тийнейджърите той е бил 166 см, днес е 170 см, при момичетата е бил 156 см, а сега - 160 см.

„Това се дължи на акселерацията, т.е. на увеличаването на височината и по-бързото полово съзряване на новото поколение спрямо предходните генерации“, посочи д-р Кацаров. По-високият ръст обаче е свързан с повече гръбначни заболявания и по-чупливи кости, докато повишеното тегло води до увеличаване на болестите на обмяната.

На кръгла маса в парламента вчера зам.здравният министър д-р Ваньо Шарков представи концепцията за детското и майчиното здравеопазване, според която към 2020 г. ще се намали детската смъртност и ще се понижи до средноевропейските нива. Започнати са много промени в наредби, гарантиращи повече прегледи и изследвания на бременни и деца. А 4 милиона лева вече са дадени на детски и АГ отделения за ремонти и за купуването на модерна апаратура като кувьози и ехографи, с които ще се извършва по-добра диагностика на бъдещите майки. Осигурено е и лечение на всички деца с бронхопулмонална дисплазия и с вродени сърдечни малформации. Доскоро от него се възползваха около 250 деца, а вече ще има и за останалите още близо 150 болни българчета.

 

trud.bg

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 209 посетителя в сайта