www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЗА КАКВО СЛУЖИ КАЛИЯТ?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

КАЛИЯТ взема активно участие при свиване на сърцето и другите мускули. Установено е, че при повишаване на потреблението на калий чрез храната по-рядко възниква хипер­тония. При намаляване съдържанието на това вещество пък се нарушава ритъмът на сърдечните съкращения (свивания).

Освен това калият повишава устойчивостта на сърдечния мускул при недостига на кислород. Затова при спазъм на ко­ронарните съдове, на фона на недостига на калий, инфаркт на миокарда може да възникне сравнително лесно. Йонът на калия оказва и слабо пикочогонно действие, подпомагейки извеждането от бъбреците на излишъците от натрий.

В организма калият постъпва предимно с плодовете и зе­ленчуците; особено богати на калий са картофите, сушените плодове (кайсии, стафиди). На калий, магнезий и калций е богато и млякото, от което тези минерални вещества се усвояват значително по-добре, отколкото от растителните продук­ти, тъй като са свързани с белтъчини. При варенето на по­чистени зеленчуци солите на калия значително намаляват.

Тези загуби могат да се оrpаничат, ако зеленчуците се варят в малко количество леко подсолена вода.

Трябва да помним, че при употребата на пикочогонни сред­ства, при диария и повишено потене се губи много калий, което от своя страна изисква компенсирането му, особено у бол­ните със заболявания на сърдечно-съдовата система. В про­тивен случай може да се наруши сърдечният ритъм и да се влоши състоянието на миокарда.

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 130 посетителя в сайта