www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ГРИП, СЕЗОН 2016-2017

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Три вида грип ни удрят този сезон. Това съобщи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Щамовете, които ще ни разболяват тази есен, са така нареченият свински грип; А Н3N2, който е нов щам тип А - "Хонконг"; и представителят на грипните вируси тип Б - "Брисбейн".

Ако заболеете от грип, следвайте правилото на трите дни - останете вкъщи и наблягайте на течностите. Такъв съвет даде пред Дарик педиатърът и личен лекар д-р Венцислав Везенков.

През седмицата националният консултът по епидемиология д-р Мира Кожухарова обяви, че грипът идва в края на октомври.

"Грип означава сграбчване - внезапно започнало нещо. Човек може да каже в толкова часа изведнъж ми стана нещо - заболяха ме краката, ръцете, главата, после ми потече носът. Този признак е достатъчен критерий, че това е грип, а не проста настинка. При настинка общото състояние на човека е добро. Лошото общо състояние, дори и да нямаш хрема, дори и да не кихаш - в този сезон е почти сигурно, че става въпрос за грип", уточни лекарят.

В този случай д-р Везенков винаги препоръчва на своите пациенти правилото за трите дни: "Лягай си вкъщи, започвай да пиеш липов чай, направи си топла баня, разтрий се, пий много течности, спри да ядеш. Ако е пациент с по-разклатено здраве, му препоръчвам противогрипен препарат, но пак по показания, винаги след консултация с лекар".

 

По думите на личния лекар вече е късно за противогрипна ваксина. "Трябва да има един месец, през което време да дадем възможност на организма да изработи антитела, стимулирани от този дразнител - макар че в някои случаи те са твърде малко щамове от реално циркулиращите щамове грипни вируси. Сега сме октомври. Ако някой е искал и е вярвал на този метод, е трябвало през септември да си постави ваксина", обясни -р Венцислав Везенков.

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 132 посетителя в сайта