www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ХОРАТА СЪС СИНИ ОЧИ ИМАТ ОБЩ ПРАРОДИТЕЛ

(0 votes, average 0 out of 5)

Ново изследване показва, че хората със сини очи имат един общ прародител.

Екип от Университета в Копенхаген са издирили  генетична мутация, която се  е получила преди около 10 хиляди години и е причина за цвета на очите на всички синеоки хора, които живеят на нашата планета.

Каква е генетичната мутация?

"Първоначално, всички ние сме имали  кафяви очи," каза професор Ханс  Айберг от Департамента по клетъчна и молекулярна медицина.

"Но генетична мутация, засягаща OCA2 гена в нашите хромозоми, е довела до създаването на "ключ ", който буквално елеминира възможността за „производство” на кафяви очи", коментира професорът.

OCA2 генни кодове са отговорни за т.нар Р протеин, който участва в производството на пигмента меланин, той дава цвят на нашата косата, очи и кожата.

Генните кодове не изключват напълно възможността, а по-скоро влияят за намаляване на производството на меланин в ириса . С една дума - ефективно "разреждат" кафявия цвят на  очите  към синьото.

Ако елиминираме напълно OCA2 гена, човешките същества биха били без меланин в техните косата, очи и цвя на кожата, тогава ще наблюдаваме състояние, известно като албинизъм. Хора с бял коса, бял цвят на кожата и сини очи.

Промени в цвета на очите от кафяво до зелено може  да се обясни с количеството на меланин в ириса, но синеоки хора имат само малка степен на вариация в количеството на меланин в очите им.

"От това можем да заключим, че всички синеоки индивиди са свързани с един и същ прародител," казва професор Айберг.

"Всички те са наследили  същия ключ, на същото мястото в тяхната ДНК." Хората с ??кафяви очи  и лица, от друга страна, имат значителни индивидуални различия в областта на тяхната ДНК, която контролира производството на меланин.

Професор Айберг и неговият екип изследват ДНК и сравняват  цвета на очите на синеоки хора в различни страни като Йордания, Дания и Турция.

Изследването на професор Айберг започва през 1996 година и той и неговият екип за първи път откриват гена, който е замесен в определяне на цвета на очите

Природата разбърква нашите гени

Мутацията на кафявите очи към сини не е нито нещо положително, нито пък отрицателна проява в нашата еволюция.

Генът OCA2 е един от няколко мутации, като цвят на косата, оплешивяване, лунички и петна, които нито увеличават,  нито намалява шанса за оцеляване на човешкия род.

Както казва проф. Айберг: " природата  постоянно разбърква човешкия геном, създавайки генетичен коктейл на човешките хромозоми, като „изпробва”  различни промени в човешкия род.”

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 397 посетителя в сайта