www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЗДРАВНАТА ОСИГУРОВКА Е 18.40 ЛВ. ОТ 1 ЯНУАРИ 2017

(0 votes, average 0 out of 5)

 

18.40 лв. е вече месечната вноска за здравни осигуровки.

Безработните ще плащат по-висока здрава осигуровка. Това обявиха от Националната агенция по приходите.

Увеличението е заради вдигната ставка за здраве от началото на 2017-та година. Данъчните изчисляват, че вноската на хората, регистрирани в бюрата по труда ще скочи средно с около два лева. Старата осигуровка важи до края на този месец, припомнят от НАП.

„Всеки месец, безработните, които се осигуряват за здраве, има за тях известно увеличение в тяхтната вноска.  Вместо 16.80 от миналата година, сега сумата е 18 и 40. Това е промяна съответна, с заонодателството. Полезно е да се знае и да се съобразяви, след 25 януари, защото до тогава се плаща декемврийската вноска”, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Хората, които сами внасят здравните си осигуровки - безработни, които не са регистрирани като самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса на труда, дължат по 18, 40 лв. месечно.

Причината е, че от тази година влиза в сила по-висок минимален осигурителен доход, който е 460 лв. Според Закона за здравно осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват най-малко на половината от минималния месечен размер, който от 2017 г. става 230 лв.

Срокът за внасяне на здравни осигуровки е до 25-о число, следващ месеца, за който се отнасят. За януари 2017 г. крайният срок е 25 февруари.

Преди да започнат с внасянето на вноските, безработните трябва задължително да подадат декларация, образец 7, в офис на НАП по места.

Ако не е попълнен въпросният документ, санкцията е от 500-1000 лева. Здравноосигурителният статус не прекъсва, ако не са внесени три вноски през последните 36 месеца.

Проверка на здравни осигуровки

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 151 посетителя в сайта