www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПОРОИ И СИЛНИ МАГНИТНИ БУРИ ПРЕЗ ТАЗИ СЕДМИЦА

(0 votes, average 0 out of 5)

 

Започва една изключително динамична седмица от гледна точка на времето, което ни готви магнитни бури, дъждове и предупреждения за наводнения. Над Средиземно море се заражда мощен циклон, който ще помете най-южните части на Италия, след това Гърция и Македония. А във вторник ще удари и България от юг-югозапад, информира NOVA, цитирана от vesti.bg.

В понеделник обаче ще се порадваме на хубаво време – прохладно с температури между 24 и 29 градуса. В западната част на страната е възможно да превали и прегърми, но на изток слънцето ще грее с пълна сила.

По Черноморието

ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа умерен североизточен вятър. Температурите ще са около 22-24 градуса, на морската вода – 24-25 градуса, а вълнението на морето – 2-3 бала.

Над планините

няма да е толкова приятно за преходи. В западната част на страната ще е облачно, ще вали и ще гърми. Температури – до 15-16 градуса. А по най-високите части на Рила е възможно да превали и сняг.

Рязката промяна на времето ще настъпи във вторник. От югозапад идват интензивни валежи, гръмотевици и градушки.

Оранжев предупредиелен код за опасно време

е обявен за 10 области в Южна България за вторник – Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол и Бургас. Във всички останали области на страната кодът ще е жълт, сочи справка в сайта на НИМХ към БАН.

Едва в навечерието на почивните дни валежите постепенно ще намалеят. През целия период температурите плавно ще се покачват и чак през уикенда се очаква да достигнат по-нормални за сезона стойности – около 27 градуса.

Внимание! Опасност от наводнения

Опасност от поройни наводнения е обявена от вторник вечерта и през целия ден в сряда. В Северна България рискови ще са Старопланинските дерета и притоците на Искър, долните течения на Осъм, Вит и Янтра. На юг – опасност ще дебне по всички планински притоци на реките Арда и Марица. Проблеми са възможни по всички реки в района на Родопите. Системите за ранно предупреждение прогнозират жълт код за опасно високи нива за реките Черна в района на Смолян и Елховска при Рудозем.

Геомагнитни бури

От сряда до петък геомагнитната активност ще е динамична, прогнозират от Руския институт по физика „Лебедев“. Очакват се магнитни бури до 5-та степен от 10-степенната скала. По-драматично това ще се усети в четвъртък и петък. Ако ви боли глава тези дни – виновни са слънчевите изригвания. Хората с лабилно здраве е препоръчително да си стоят вкъщи и да са близо до течности.

Ако ви се налага да пътувате

днес се очертава спокоен ден, подходящ за това. От вторник до края на седмицата обаче ще е мокро, хлъзгаво и с повече вероятност за мъгли. Заради последните порои пропадна пътят през прохода „Шипка“.

При километър 182 водата е отнесла банкета и около 100 метра от пътното платно. Участъкът е опасен, но сигнализиран. Ремонтът е планиран да продължи до 30 юни 2018 г. Тази седмица по границите със Сърбия и Турция се очаква да започне традиционният поход на гастарбайтерите и са възможни опашки.


 

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 255 посетителя в сайта