www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Промяна в здравната осигуровка: 8% и плюс 12 лева всеки месец, толкова ще струва данък "здраве"

(0 votes, average 0 out of 5)

 

От 2020 година нов здравен модел

Нов здравноосигурителен модел предлага Здравното министерство. Сред идеите са въвеждане на задължителна застраховка за здраве и доплащане от пациентите за лечение в болница.

Вариантите обаче не са окончателни. В един от тях се предвиждат санкции за пропуснат годишен профилактичен преглед при личен лекар, съобщава vesti.bg.

Един от работните варианти на новия здравноосигурителен модел предвижда здравната вноска да остане 8%. Но освен нея се предлага и задължителна здравна застраховка. Прогнозата е, че тя ще струва около 12 лева на месец.

Друго предложение е да се въведе "Критична линия" - сума за лечение в болница, която ще се плаща от Здравната каса и пациента. От здравното министерство изчисляват,че ако разходите на болницата са 700 лева, Касата ще плати 85% от от тях, останалите 15% ще трябва да доплати пациента. За сметка на това няма да му се начислява такса леглодни в болницата.

В случай, че лечението е по-скъпо от критичната линия, пациентът няма да плаща нищо, освен ако не е решил да използва експерти, като избор на екип или ВИП стая. Касата ще поеме 8% от разходите, а останалите ще са за сметка на застрахователя.

Друго предложение за промяна е да плащаме допълнителна вноска от 2%, която да се разпределя солидарно между застрахователите. Има идея съсловните организации в здравеопазването да не участват в договарянето на цените и услугите, които ще заплаща Здравната каса.

Противоречиви мнения

От Лекарския съюз изразиха несъгласие с новите предложения, които все още не са представени официално. Притеснението на лекарите е, че в процеса на формиране на правилата и цените вече влизат нови играчи в лицето на застрахователите, но отпадат съсловните организации.

Министър Кирил Ананиев е представил идеите си освен пред лекарския, зъболекарския и фармацевтичния съюз, и пред Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, добави председателят и Милка Василева: "Много е рано да говорим за каквото и да било, тъй като вчера беше първа среща и министърът просто ни разказа идеите си за двата модела без сериозни цифри, без сериозен анализ".

Фармацевтите обаче откриват положителни страни в новите предложения.

Председателят на Фармацевтичния съюз проф. Илко Гетов: "Някои неща са изключително позитивни, ще успокоят системата, ще дадат възможност на пациентите наистина да са фактор в определяне на качеството на това какво се прилага като лечение".

Не така обаче смятат пациентските организации.

Според Иван Димитров, председател на Федерация "Български пациентски форум”, системата има достатъчно пари и към настоящия момент: "Може някой непрекъснато да предлага увеличаване на нещо. Въпросът е, че ние не виждаме реално с какво ще подобри увеличаването на парите. Ние и сега имаме страшно много пари в здравеопазването, страшно много се краде, страшно много се пренасочват средства. Здравеопазването ни е най-лошото в цяла Европа. Държавните чиновници в управлението на тази държава се опитват от най-бедния народ в Европа да изискват, да имат още повече задължения, а Министерство на здравеопазването задължения няма".


Идеите си здравният министър Кирил Ананиев разкрил и пред някои болнични асоциации. Частните болници обаче не били поканени, добави д-р Николай Болтаджиев, който ги представлява. На срещата с организациите е станало ясно също така, че министерството обмисля държавните и общинските болници да се преобразуват по модела на БДЖ. Не било уточнено обаче какво точно предвижда този модел.

Подготвяла се и друга промяна – в нормативната уредба на Националната здравноосигурителна каса, според която лекарствата за онкологични заболявания ще бъдат включени в цената на клиничната пътека. Според пациенти обаче по този начин водещи за предписването на терапията ще се окажат финансовите, а не медицинските показания.

Темата коментира и финансовият министър

Според финансовия министър Владислав Горанов с допълнителната застраховка ще се покриват медицински разходи, ако те надхвърлят 700 лв.

Горанов уточни, че преди да се увеличават разходите за здравеопазване, първо трябва да решат проблемите с контрола в системата.

"Личната ми теза е, че парите в здравеопазването могат да бъдат увеличени тогава, когато се даде отговор на въпроса, свързан с контрола. Особено при снабдяването с лекарства има едни диспропорции, които очевидно са неестествени. Има основателни подозрения, че се източват много пари от здравната система”, заяви министърът.

Какво каза Министерството на здравеопазването

От здравното министерство казаха, че провеждат срещи със съсловните организации,с директори на болници, сидникатите и бизнеса, за да обсъдят идеите за промяна на здравноосигурителния модел.

Окончателното предложение на здравния министър ще бъде представено на 26 септември. Идеята е новият модел да влезе в сила през 2020 г.

 

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 328 посетителя в сайта