www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Има ли магнитни бури днес и в периода 30 септември - 2 октомври?

Новини - Събитие

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

Магнитни бури сега

Магнитни бури  в  периода 30 септември - 2 октомври  се очакват  на 30 септември, 1 и 2 октомври

 

 

 

0:00

3:00

6:00

9:00

12:00

15:00

18:00

21:00

Ср
30 сеп

4

5

4

4

3

3

2

3

Чт
1 окт

3

4

3

3

3

2

2

2

Пт
2 окт

2

3

3

3

3

2

1

2

 1
1
няма магнитна буря
2
незначително магнитно смущение
3
Слаба магнитна буря
4
Малка магнитна буря
5
Умерена магнитна буря
6
Силна магнитна буря
7
Много силна магнитна буря
8
Екстремална магнитна буря


 

 

 

 

 

Какво представляват магнитните бури?

Магнитните бури са нарушение на магнитното поле на Земята. Около нашата планета има невидима обвивка - магнитосферата, която ни осигурява защита от слънчева радиация. Тя се влияе от потока на слънчевия вятър и в нормално състояние налягането на магнитната обвивка на нашата планета и налягането на слънчевия вятър са равни.

Какво се случва с магнитосфера, когато има изригвания на слънцето?

Когато се появят изригвания на слънцет, скоростта на слънчевия вятър рязко се увеличава. Магнитната обвивка реагира като се свива над Земята. Тези промени, които настъпват в магнитното поле на планетата ни под влияние на висока слънчева активност, се наричат геомагнитни бури.

Пик на слънчевата активност е регистриран през 2001-2002 г. Тогава учените говориха много за неблагоприятния ефект на този природен феномен върху Земята. Електрониката започна да дава грешни показанията, а спътниците в орбитите също имаха проблеми.

През 2008 г. Слънцето започва нов живот и навлиза в 11-годишен цикъл. Това стана причина геомагнитната активност да расте и да се увеличат магнитните бури. Тогава експертите предупредиха, че броят на бурите ще расте всяка година, докато достигне своя пик през 2011-2012.

Какво причиняват магнитните бури на хората?

Слънчевите изригвания, подобно на други гео- и геохелиомагнитни фактори, не оказват отрицателно въздействие върху всички хора. Те засягат т. Нар. Метеочувствителни хора, които са отслабили някои телесни системи, такива фактори не оказват влияние върху здравите хора, твърдят експертите.

Лекарите препоръчват в дни с магнитни бури да се въздържа от тежка физическа активност, включително спорт, и да обръщат повече внимание на качествения сън.

1) По време на магнитни бури ограничете физическата активност

2) Консултирайте се с вашия лекар за увеличаване на дозата на лекарствата;

3)Приемайте профилактично: тинктура от валериана, маточина, божур

4) На пациентите, страдащи от невроциркуларна дистония, се препоръчва да използват диуретици

5) Поради увеличения потенциал на коагулацията на кръвта и повишената функция на тромбоцитите се препоръчва да се вземат средства за разреждане на кръвта(аспирин)

6) Поради факта, че процесите на окисляване се ускоряват по време на магнитни бури, е необходимо това да се компенсира с антиоксиданти (аскорбинова киселина и др.).

Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар за горните препоръки!


 

За предотвратяване на обостряне на хипертонията и сърдечна исхемия в навечерието на неблагоприятните геофизични и метеорологични дни се препоръчва:

1) В периода на магнитни бури и в пролетно-зимния и есенния период приемайте валериана, глог и мента и др.

2) За да се подобри профилактичната терапия за лица с тежка хипоталамична дисфункция (вегетативно-съдови кризи), е препоръчително да се използват бета-блокери

3) Пациентите с признаци на мозъчна хипоксия и цереброциркулаторна недостатъчност поради цервикална остеохондроза или атеросклероза по време на магнитни бури трябва да използват лекарства, които подобряват мозъчното кръвообращение в комбинация слек масаж в областта на врата.

4) Пациентите, страдащи от исхемична болест на сърцето, трябва да се консултират с лекаря си за корекция в приема на лекарствата, ако е необходимо.

loading...

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 202 посетителя в сайта