www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Прогнозата за времето през месец октомври 2023 година - застудяване

(3 votes, average 2.33 out of 5)

прогноза за времето през октомври 2023 година

 

Каква е прогнозата за октомври 2023 година?

Очаква се първият есенен месец от 2023 година да бъде изключително динамичен в отношение на температурите. През октомври ще преобладава студено време, съпроводено от интензивни дъждове. В първата половина на месеца ще има високи температури за това време на годината, но няма да липсват и дъждове. Очаква се постепенно затопляне към шести или седми октомври, когато може да има и първите снегове.

През първата десетдневка температурите ще се движат между 18 и 23 градуса. Във втората половина на месеца, обаче, очакваме голяма динамика в температурите, с рязко спадане към 17-ти октомври 2023 година. След 19-ти октомври може да има 2-3 слънчеви дни, които ще повишат температурите, но само с два или три градуса. Любителите на морето трябва да си дават сметка, че водата в Черно море вече ще бъде студена, а по планините ще има значителни валежи. Към края на месеца е възможно и първите снегове по високите планински върхове.

Колко слънчеви дни ще има през октомври 2023 година?

Очаква се броят на слънчевите дни да бъде значително по-малък в сравнение със септември 2023 година. През октомври общият брой на слънчевите дни ще се движи между 6 и 11, докато дъждовните дни ще бъдат между 13 и 15. В планинските райони броят на слънчевите дни може да варира от 14 до 16. Очаква се втората половина на октомври да бъде характеризирана с интензивни валежи. Средните дневни температури през втората половина на месеца ще се движат в рамките на 10 и 15 градуса.


Колко валежи очакваме през октомври 2023 година?

Прогнозира се, че количеството валежи няма да се отклонява от нормата за октомври. В ниските равнинни области очакваме количества между 45 и 75 литра на квадратен метър, но в планинските райони количествата ще бъдат по-високи, в рамките на 110-115 литра на квадратен метър, а на някои места може да достигнат до 125-135 литра на квадратен метър.

Какви минимални температури трябва да очакваме през октомври 2023 година?

Минималните температури ще се движат в интервала от минус 2 до плюс 6 градуса, докато максималните ще достигат до 22-24 градуса. Средната температура през месеца ще бъде около 15-17 градуса. Очаква се първата половина на октомври да бъде относително топла, докато втората половина ще бъде рязко по-студена. В София максималните температури ще се движат в рамките на 20 и 22 градуса, а минималните между -2 и 2 градуса.


Какво време да очакваме по Черноморието през октомври 2023 година?

В южната част на Черноморието ще има интензивни дъждове, придружени от силен вятър от морето, което ще понижи температурите с около два-три градуса. Максималните температури по южното Черноморие ще достигат до 22 градуса, докато в Бургас и Варна ще се движат между 11 и 15 градуса. В северната част на Черноморието ще има повече валежи, а температурите ще бъдат по-ниски с около два градуса.

 

Прогнозата за октомври 2023 година включва следните  метеорологични условия в южна България: очаква се интервалът на температурите да бъде между 5 и 10 градуса, като максималните стойности ще достигнат до 21-22 градуса. В планинските райони се очаква облачно време с чести дъждове, а в последните десет дни на октомври 2023 година може да има и снеговалежи. Минималните температури ще достигат от минус 4 до минус 9 градуса по високите върхове на планините. Това е обобщена прогноза за октомври 2023 година.

loading...

 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 228 посетителя в сайта