www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

Проверка на здравни осигуровки по ЕГН 2023 година

(566 votes, average 3.75 out of 5)

Проверка на здравни осигуровки по ЕГН

 

Проверка на здравноосигурителния ви статус може да направите като кликнете ТУК

 

Колко процента е здравната вноска?

Здравната вноска е 8%. Тя се разпределя между работодателя и работника като нейното съотношение е 60 на 40. Какво трябва да знаем за тези 8%: 3,2 % е за сметка на осигуреното лице и 4,8% плаща работодателя.

Кога държавата се заема с плащане на здравната осигуровка?

Държавата поема плащането на здравната осигуровка на деца, пенсионери, социално слаби хора, посочени в член 40, алинея 3, от Закона за здравно осигуряване.

Кога здравноосигурителните права не се прекъсват?

Това става, когато работодателят не е внасял здравните осигуровки на служителя си. Човек не е лишен да ползва услугите по линия на здравната каса.

Здравно осигуряване на самоосигуряващи се лица

Ако едно лице е самоосигуряващо, то то е задължено да плаща здравна осигуровка, която е в размер на 8%. Самоосигуряващите се лица са задължени да подадат декларация в срок от един месец, след възникване на това обстоятелство. Този ред е определен в Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващи се лица. Тези вноски трябва да се внасят до 10-то число на следващия месец след възникването на това обстоятелство.

Кога ще възникне прекъсване на здравноосигурителните ви права?

Здравноосигурителните права се прекъсват, когато лицето не е внасяло повече от три месеца здравни осигуровки за период от 36 месеца от началото на месеца, когато възниква необходимост за оказване на медицинска помощ. В този случай лицето плаща само медицинската  помощ.

Кога се възстановяват здравните му права?

Правата му се възстановяват като заплати всички здравни вноски в последните 36 месеца до месеца, в който желае да получи медицинска помощ. Трябва да се знае, че самоосигуряващите се ако не са платили вноските си за период по-дълъг от три месеца  се  наказват с глоба от 500 до 1000 лв. Ако извършват повторно нарушение за неплащане на здравните осигуровки, глобата се вдига от 1000 на 3000 лв. Няма да бъдат глобявани до първи март онези, които не са с редовни здравни вноски, но извършват  погасяване на задълженията си.

Човек може  да загуби здравноосигурителните си права за един месец и в случая когато не се явил на годишен профилактичен преглед регламентиран в националния рамков договор.

Здравната вноска за 2023-та е 8% от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. За 2023 година вноската на самоосигуряващите  се лица  е 28,40 лв. Проверете Тук здравните си вноски.

loading... 

 

Съвети за здравето на домашните любимци

 

 

 


 

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 413 посетителя в сайта