www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Неделя, 09 Октомври 2011г. 09:38ч.

КАФЕТО И ВИСОКОТО КРЪВНО

от
Оценете статията
(0 гласа)

 

 

 

 

Мога ли да пия кафе, ако имам хипертония?

Д-р Борислав Ацев, кардиолог в университетската болница "Света Екатерина" в София отговаря на въпроса  може ли да се пие кафе при високо кръвно налягане..

За да разберете дали кафето ви влияе, измерете кръвното си налягане в рамките на 30 минути след като сте го изпили. Ако установите повишаване на стойностите му с 5-10 мм живак, значи вие реагирате на кофеина, който се съдържа там, и може да редуцирате дозата, да го замените с безкофеиново или да използвате по-слабо кафе.

Как влияе кафето  на високото кръвно?

Влиянието на тази напитка върху кръвното налягане е изследвано в много големи групи от хора и за много продължително време (над 170 000 души за 30 години).От получените резултати се установява, че редовната употреба на кафе не води до увеличаване на хипертониците (хора с повишено кръвно налягане). Оказва се, че дори 5 и повече чаши дневно да се пият, не водят до артериална хипертония.

В някои случаи е възможно да се получи кратковременно повишаване на налягането след изпиване на кафето даже ако нямате високо кръвно налягане. След 2-3 чаши кафе кръвното налягане може да се повиши с около 3 до 14 мм живак горна граница и 4-13 мм долна граница.

Трябва ли да спрем кафето ако имаме високо кръвно налягане?

Има значение колко често пиете кафе и как сте привикнали с него. Например ако това ви се случва рядко, може да качвате кратковременно, но драматично кръвното налягане и обратно - ако всекидневно употребявате по няколко кафета, може то да не се променя и да се чувствате отлично. Това се получава поради факта, че към кафето често се развива толеранс (поносимост) при продължителна употреба.

Когато се говори за влиянието на кафето при хипертоници, трябва да се имат предвид цялостният хранителен режим, приемът на алкохол, тютюнопушенето, стресът, лекарственото лечение, контролът на кръвното налягане и много други фактори, които влияят на кръвното налягане. По тази причина трябва да обсъдите с вашия лекар може ли да пиете кафе, колко, какво и кога.

 

 

 

 

 

Последна промяна на Вторник, 28 Февруари 2017г. 18:30ч.

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 176 посетителя в сайта