www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ПРАВИЛА ЗА ОТСЛАБВАНЕ

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

1. Засичайте си дъвченето

Нагласете таймера на мобилния си телефон или на часовника си на 20 мин и започнете да ядете бавничко. Това е най-лесният и безболезнен начин да отслабнете, без да пазите диета. Дъвчете всеки залък с наслаждение и прекъснете храненето, щом “бие звънецът”. Така трапезата ще ви достави максимално удоволствие при минимална порция и ще активизира хормона на ситостта.

2. Повече спиш, по-малко тежиш

Допълнителният час сън може да ви помогне да свалите 7 кг годишно (ако дневното количество каллории, които поемате, не е повече от 2500). Макар резултатите от този начин на отслабване да са строго индивидуални, те имат и друго преимущество: недостигът на сън често засилва апетита.

3. Наблягайте на зеленчука

Добавете към обяда си три зеленчука. Високото съдържание на фибри и вода в тях позволяват да почувстваме ситост при малко количество поемани калории. Важно е обаче избраните продукти да са приготвени без мазнина.

4. Нито ден без супа

Добавете супата във всекидневното си меню и така ще намалите количеството калории.

Течното блюдо е особено подходящо за начало на обяда, защото значително утолява апетита и забавя приемането на още храна. Приготвайте супите от пресни зеленчуци с минимум сол, бягайте от сметановите заливки.

5. Пълнозърнестото му е майката

Кафяв ориз, овес, елда и изобщо всякакви пълнозърнести продукти са верни помощници в борбата с килограмите. Те създават усещане за ситост и понижават нивото на холестерол.

6. Мечтаната “слаба рокля”

Закачете на видно място любимата дреха, която вече не ви става. Започнете с тоалет, който ви е само възтесничък. Така ще постигнете бързо целта да влезете в него. Следваща може да е миналогодишната официална рокля, а после - панталонът от гимназията.

7. Беконът долу!

Бърканите яйца на закуска и сандвичите могат да минат без участието на бекон. Това ще ви спести около 100 калории дневно, което за година означава загуба на 4-5 кг.

Рязан домат, печена капия, едрозърнеста горчица или козе сирене чудесно ще заменят мазната мръвка.

8. Лека пица? Такова животно има!

Пицата без месни съставки спестява по 100 калории от всяка порция. Освен това не прекалявайте с кашкавала отгоре и тестото отдолу.

9. Лимонадата - враг

Организмът ни не възприема течната захар в сладките газирани напитки като питателна храна. Но медицинско изследване е показало, че тя е в същото количество като в мармалада.

Ето защо пристрастените към швепс, лимонада и други подобни качват на месец по 1,5 кг. Пийте вода с лимон, замразена ягода или стрък мента.

Употребата на зелен чай се препоръчва като стратегия за отслабване. Съгласно редица проучвания напитката ускорява процеса на изгаряне на калориите.

10. Високи чаши, тънки талии

Визуалното възприятие влияе върху нивото на потребление. Доказано е, че опитните бармани наливат течности в широки чаши. Ще намалите количеството “течни калории”, като смените широките и ниски чаши с тесни и високи. Така ще употребявате 30% по-малко сок, газирани напитки, бира, вино. Същото важи и за “твърдото гориво” - в 1 г спиртна напитка има повече калории, отколкото в грам белтъчини.

11. Ходете на йога

Установено е, че занимаващите се с йога по-малко страдат от излишно тегло. Учените предполагат, че източната практика помага на хората да опознаят естествените си потребности и да се съпротивляват на преяждането. Йогите дори при големи порции се хранят само докато се заситят.

12. Яжте у дома

Гответе обяд или вечеря вкъщи не по-рядко от 5 пъти седмично. Звучи плашещо? Готвенето е по-лесно, отколкото изглежда. Купувайте пресни зеленчуци и плодове и ги комбинирайте с полуфабрикати от риба или пиле.

13. Използвайте паузата

При повечето хора по време на хранене настъпва момент на естествена пауза. Използвайте я, за да не продължите.

Раздигайте масата и продължете разговора около нея. Паузата е знак от организма, че сте се нахранили.

14. Спасете се с ментова дъвка

Пристъпите на глад притъпявайте със силна ментова дъвка. Главните врагове на тялото са обяд пред телевизора и похапване на крак. Дъвката залъгва глада.

15. Намалете порциите

Сипвайте си с 30 до 50 на сто по-малко от обичайните ви порции поне 5 пъти седмично. Навикът е страхотна сила. Скоро ще започнете автоматично да искате по-малко храна.

16. В ресторант искайте детска порция

В ресторантите често предлагат доста тлъсти гозби, затова следвайте някои елементарни правила: поделете основното блюдо със сътрапезника си; поръчайте ордьовър като основно ястие; помолете за детска порция; поискайте да сложат повече салата в намалената порция с основното блюдо.

17. Зелена светлина за червения сос

За спагетите се препоръчва използването на червен сос. В доматите има по-малко калории, отколкото в сосовете на сметанова основа или със сирене. Но помнете - размерът има значение. Оптималната порция спагети е една чашка.

18. Боб вместо мръвка

Вегетарианците тежат с 20% по-малко от месоядците. Тук важна роля играят бобовите растения - превъзходен източник на фибри и ценен нискокалоричен продукт.

19. Изгаряйте 100 калории повече

Може да свалите 5 кг годишно без всякаква диета, като изгаряте само по 100 калории дневно повече. Опитайте следните начини: Минавайте пеш 2 км. Садете цветя 20 мин, почиствайте дома си 30 мин, бягайте в тръс 10 мин.

20. Поощрявайте се

Ако ви се е отдало да се откажете от газираните, или да издържите правилния режим на хранене, не пропускайте да се наградите - обадете се на приятел, идете на педикюр, купете си нещо.

А ако дълго сте издържали, вземете мъъъничко парченце шоколад!

 

 

 

 

trud.bg

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 137 посетителя в сайта