www.zdravni.com

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЗАЩО ДЕБЕЛЕЕМ, КОГАТО Е СТУДЕНО?

(0 votes, average 0 out of 5)

 

 

 

 

 

Сутрин от тв екрана поредният синоптик може бодро да ни е обещал слънце, но като излезем навън, истината е по-различна. Дори обещаните 6-8 градуса са си ниски за разглезените ни от летните и късни есенни жеги тела. Май отново настъпва онова време, когато не само нахлузваме шалове и ръкавици, но и щем - не щем, трупаме по някое и друго килце.

Какво предизвиква тази закономерност, се питат мнозина. Слаба воля или просто е “от времето”? И какво изобщо се случва с организма ни? Експертите са единодушни - причините са няколко и те просто се случват, пише gazeta.pl , цитирана от trud.bg. Обаче има митове, които могат да бъдат и развенчани.

Тлъстинките ни топлят

Това, разбира се, е така. Но не важи за придобитите от прекалено много калории. Често чуваме, че когато навън застудее, трябва да ядем повече, за да поддържаме телесна температура в нормални граници. Всъщност това е далеч от истината. На дебеланковците обикновено им е далеч по-студено, отколкото на хората без излишни тлъстинки. Защо е така?

Оказва се, че мазнините не са еднакви. Има два вида мастна тъкан - бяла и кафява. Първата се образува, когато поемаме по-голямо количество калории, отколкото сме в състояние да изразходим. Бялата мастна тъкан придава привидно ненужните закръглености по тялото. Тя е склад за излишна енергия за “по-лоши, слаби” времена. В същото време предпазва вътрешните органи от механични увреждания.

Другата, кафявата мастна тъкан, не само че не складира енергия, но и я променя в топлина. Именно тя ни спестява неприятното усещане за студ. Учените допускат, че когато я имаме в излишък, по-бързо качваме килограми. Все пак, убедени са те, не си отглеждаме кафява мастна тъкан с поредната изядена порция спагети, пица или баничка. Лакомствата, както споменахме, се натрупват като бяла, а тази, която отговаря за терморегулацията, има твърде малко общо с нея. Така че по-топло няма да ни стане, ако се откажем от всякакви хранителни “прегрешения”.

Недостиг на слънчева светлина

Когато се стъмва, епифизата отделя мелатонин. Това е знак за организма, че трябва да намали телесната температура и да се приготви за сън. С разсъмването нивото му стремително пада и ние се събуждаме. Така изглежда на теория. На практика, особено през есента и зимата, е съвсем различно - често излизаме от къщи, когато все още е тъмно и се връщаме по мръкнало. С две думи, страдаме от недостиг на слънчева светлина. Така през есенно-зимния сезон мелатонинът се задържа на по-високо ниво, отколкото през пролетта и лятото. Каква обаче е връзката му с пълнеенето?

В действителност мелатонинът влияе върху храненето. Високото му ниво потиска апетита при повечето бозайници, но при някои видове става точно обратното. Учени допускат, че повишаването на мелатонина може да засили усещането за глад и съответно да увеличи теглото при хората.

Според експерти ниското ниво на витамин D в организма също може да влияе върху телесната маса през есента и зимата. За да бъде усвоен той, организмът има нужда от слънчева светлина, а количеството й, достигнало до нас през есента и зимата, е значително по-малко. Дните са по-кратки, интензивността на светлината е 2-3 пъти по-ниска от пролетта (и между другото 100 пъти по-малка от лятното излежаване на плажа). А ние имаме все по-малко желание да прекарваме времето си навън...

Според различни научни изследвания хората с ниско ниво на витамин D в организма могат да се окажат по-склонни към трупане на мазнини. Вероятно когато концентрацията му е ниска, по-малка част от калориите, идващи от храната, се превръщат в енергия, а повечето се складират като мастна тъкан. Доказателства? Засега със сигурност знаем, че повечето от хората с наднормено тегло имат недостиг на същия т. нар. слънчев витамин. За да се предпазите от трупане на килограми заради липса на слънчева светлина, прекарвайте поне по 20 мин. на свеж въздух. Естествено - в светлата част от денонощието.

Може да си набавите витамин D и чрез прием на рибено масло или редовно хапване на сьомга, скумрия, сардини или херинга.

Лошо настроение

Както личи от името й, т. нар. сезонна депресия (Seasonal Affective Disorder или SAD)се свързва с постоянно лошо настроение. От късна есен чак до края на зимата човек се чувства тъжен, изпитва необяснимо безпокойство и безнадеждност, понижен тонус и постоянна умора. Всички те изчезват като с вълшебна пръчка, щом настъпи пролетта. Подобно състояние обаче може да влияе не само на самочувствието, а и на фигурата ни. Тъй като един от симптомите е повишеният апетит, особено към сладкиши и всякакви тестени изделия, и увеличаването на телесната маса. Причините за SAD не са докрай известни. Значение може би има недостигът на слънчева светлина. За лошата форма на организма ни в по-малка или в по-голяма степен отговарят и т. нар. невротрансмитери - серотонин и норадреналин. Но преди да започнете да вините физиологията за лошото си настроение и честото посягане към шоколада, обърнете внимание на още един факт. Есента и зимата са време, което винаги е означавало за предците ни обръщане към себе си, смирение, с други думи - естествено намаляване на темпото.

Еволюционен спад

В по-далечното минало зимните месеци са означавали и глад. Има теории, според които човекът е генетично програмиран да трупа тлъстини през есента, за да може да оцелее в снега и студа. Във времето на хипермаркетите обаче, когато храните са достъпни независимо от сезона, този механизъм не ни е необходим. Вкусотията винаги е на ръка разстояние и не стигаме до истински глад. Затова евентуалните запаси от мазнини обикновено не се изразходват.

Нужно е да контролираме количеството на поетата храна, особено когато температурата навън се понижава, обясняват лекарите.

Мит: През зимата ядем повече

Това изобщо не е така. Всъщност е точно обратното - доказано е, че мнозина ядат повече през пролетта и лятото. Изненадани сте? Истината е, че през есента и зимата се променя не толкова размерът на порциите в чинията ни, колкото тяхното съдържание. През топлите сезони хората са по-склонни да посягат към въглехидрати (хляб, макарони, сладкиши, плодове), а когато ни връхлети студът - към богати на мазнини храни (свинско месо, сирена, гъсти сосове, пържени с много мазнина продукти).

Спорт?

Не, благодаря!

Далеч по-лесно е да отидеш на разходка, басейн или да потичаш в парка, когато навън е топло и слънчево. Мотивацията за повечето от нас драстично намалява, когато гледката през прозореца е сива, снежна или мокра. Тогава често сме в по-близки отношения с любимото си диванче и одеялото. Вън вее и вали, а ти се грееш... къде? Разбира се, пред телевизора. Липсва само нещо за хрускане или пийване. Експертите обаче предупреждават - прекарването на свободното време вкъщи обикновено се свързва с ядене, а в повечето случаи - с прекалено много ядене! И сметката е проста - ако поемаш повече калории, отколкото изгаряш, пълнееш. През пролетта и лятото, когато се движим повече, кулинарните ни “пакости” могат и да минат незабелязано. Ако обаче през зимата се откажем от физическа активност, можем и да не получим нов шанс за сваляне на килца.

Вярно - евентуално можем да скрием зимната си окръгленост под някой широк пуловер или палто. Но дори и прикрити, паласките няма да изчезнат. Затова още сега си представете, че ако през зимата не подцените редовната гимнастика, през пролетта ще можете с гордост да захвърлите зимните одежди. И още нещо, напомнят лекарите, правете упражненията си на по-хладно място.

 

 

 

loading...

Последни коментари

Кой е онлайн

В момента има 117 посетителя в сайта